fbpx

Gødning i haven

Indegartneren

Indegartneren

STUEPLANTEPASNING   INDEGARTNER At besidde evnen til at få alle planter til at trives 100%, er jeg langt fra verdensmester i. Ofte er det planterne i vindueskarmen, som får lov til at passe sig selv, og når de så ikke længere kan klare min laizzes-faire tilgang,...

Næring for at opnå god trivsel gælder også for planter. Når planterne er velernærede, så vil de også se sundere og mere vitale ud. Nogle planter har mere behov for at få tildelt gødning, mens andre ikke har det samme behov.

Du skal tænke på de planter, der hvert år bruger meget energi. De vil som regel også have brug for at få tildelt ekstra energi i form af gødning. Et godt eksempel er græsplænen, som hos mange bare bliver høstet (slået) uden at få noget igen. En uendelig lang vækstperiode, hvor der kun fjernes top uden at få tilført noget. Bioklip vil for mange bidrage til de enkelte græsplanters vækst, men det er svært at opretholde samme næringsniveau, hvis der ikke tilføres noget udefra.

Roser er også grådige planter. De bruger meget energi på at danne stængler, blade og blomster. Roser har desuden udfordringer med sundheden, så her er det ekstra vigtigt at sørge for, at planterne har det optimalt med gødning.

I drivhuset gror tomat- og agurkeplanterne voldsomt meget i løbet af en sæson. De har ligeledes brug for ekstra gødning, så de kan danne mange frugter til os.

Der findes flere forskellige former for gødning. Overordnet kan de inddeles i to kategorier:

De organiske gødninger

De uorganiske (syntetiske)

Organiske gødninger er naturgødninger baseret på naturens egne gødningselementer. Det kan være hønsemøg, hestemøg og tang. Fordelen ved at anvende organiske gødninger er, at du aldrig kommer til at svide dine planter. Gødningen er ikke stærk og den er længe om at frigive næringen. En anden fordel er, at de organiske gødninger bidrager til, at din havejord får flere mikroorganismer – det nogle kalder “mere liv” i jorden. Ulempen ved de organiske gødninger er, at der skal større mængde til for at opnå samme resultat, som de uorganiske (NPK-gødninger).

De uorganiske gødninger er fabrikeret på en fabrik, der sammensætter næringsindholdet præcist. 14 procent N (kvælstof), 3 procent P (forfor) 18 procent K (kalium). Dermed er det let at udregne, hvor meget gødning, der skal til. Koncentrationen er forholdsvis høj, så der skal ikke så mange kilo til for at nå i mål. De uorganiske gødninger er ofte billigere at bruge, og du får en virkning næsten med det samme. Ulempen er, at du kan risikere at svide planterne, når du bruger uorganiske gødninger. Selvom du vil gøre det godt for planterne, risikerer du, at planterne bliver svedet af eller endda dør, fordi saltkoncentrationen bliver alt for høj i rodzonen.

Specialgødninger til surbundsbedet og roser er udarbejdet, så netop de planter får en mere målrettet næringssammensætning.

Flydende gødning kan være udviklet både som syntetisk fremstillet gødning og som organisk gødning. De flydende organiske gødninger er som regel helt mørke og lugter også.

Der er sammensat forskellige flydende gødninger til forskellige kulturer. Bedste sammensætning til citrus og oliventræer, til tomater, til agurker, til buksbom osv.

Sidst, men ikke mindst, så har krukker tilplantet med blomster godt af en portion gødning, der selv kan frigive næring over længere tid. De langtidsholdige gødninger er syntetisk fremstillet og varer enten i 3 – 4 måneder eller 5 – 6. De er sat sammen i små tabletter eller kugler. Nemt at lægge i jorden i krukkerne og til fryd for eks. sommerblomster, der henover sommeren kan pryde terrassen ekstra meget, når de på forhånd er tildelt gødning og blot skal vandes jævnligt.