Videoer
Videoer
Herunder kan du finde vores videoer. De er sorteret under emner – Græsplænen, beskæring, planteinspiration, frugthaven, roser m.m.
Se de nyeste videoer lige herunder
Sådan beskærer du et ungt frugttræ
Efter to år kan du begynde at klippe i dit nye frugttræ. Her kan du følge alle faser i beskæringen og se det færdige resultat.
Plant et frugttræ
Der er få ting, som du skal være opmærksom på, når du planter frugttræer i din have. Følg med i denne korte instruktionsvideo og få max haveglæde ud af dit nye træ
Sæt hvidløg i efteråret
I denne video viser jeg hvordan du nemt og enkelt kan sætte hvidløg i efteråret, så du kan være selvforsynende med egne hvidløg. Når du lægger hvidløgene i efteråret får du de bedste og største løg. Når løgene til næste sommer er klar til høst, så skal de hænges til tørre.
Smart vanding
Vand skal der til, når hedebølgen rammer havens planter. Se hvordan man kan vande på en smart og vandbesparende måde
Forny dit jordbærbed og få sunde jordbær
Lige nu er det en god idé at forberede dig på at forny dit jordbærbed. Grav de ældste rækker og trætte planter op, gå i havecentret og køb nye sunde planter, og plant nu i frisk jord.
Agurker - opbinding, beskæring og gule frugter
Se med og få tips til at beskære sideskud, fjerne gule frugter og binde agurkeplanter op. Hvis du gør få tiltag, vil planten lokalisere sin energi i at lave lækre agurker og blive ved med at gøre det.
Sådan fjerner du sideskud på tomater
Tomatplanterne i drivhuset skal passes med vand og gødning. Du skal også binde planterne op, så de ikke vælter, og så skal sideskuddene fjernes.
Sådan fjerner du vildskud på roser
Hvis du opdager et anderledes skud fra din rose, kan det være et vildskud. Her kan du se, hvordan det ser ud, og hvordan du fjerner det.
Lav din egen syrensaft
Når du piller blomsterne af duftende syrener, kan du lave en velsmagende syrensaft – få opskriften og se, hvor enkelt det gøres.
At sætte rovmider ud i drivhuset
Spindemider i agurkeplanter og tomatplanter er irriterende, men du kan med fordel udsætte rovmider, som æder skadedyrene – se hvordan her
Sådan planter du i kapillærkasser
Selvvandingskasser med kappilærvirkning er en nem metode at dyrke tomater og agurker i, men du skal huske at få jord ned i kontakt med vandet.
Sådan planter du en rose i haven
Du kan plante roser fra potter det meste af året. Vigtigst er det at få plantet den så dybt, at podestedet er 8 – 10 cm under jordens overflade
Sådan klipper du dine lavendelbuske ned i foråret
For at bevare lavendelbuskens kompakte vækstform er det en god idé at klippe busken tilbage hvert forår. Se her, hvor dybt du må klippe
Sådan driver du rabarber i lystætte klokker
Du kan med fordel drive rabarber frem i det tidlige forår og høste flotte lange stængler tidligt. Se også hvordan du skal trække stænglerne
Plant bøgehæk i maj
Når de barrodede hækplanter har ligget i kølerum, så kan du godt plante dem ud i det sene forår – vær obs på vanding i planteprocessen.
Beskæring af hortensia i foråret
Du må ikke klippe for meget af grenene på hortensiabusken, for så blomstrer den ikke til sommer
Rosenbeskæring i foråret
Buketroser og de storblomstrede roser nyder godt af en beskæring i april – hør og se her hvorfor og hvordan.
Plant træer og buske i haven
Se tips og tricks til plantning, så du er sikker på, at planten kommer godt i gang med at vokse i din have.
Beskæring
Vin - sommerbeskæring
Sådan beskærer du din vinstok om sommeren. Allerede fra juni er de nye skud rigtig lange. Her gennemgås principperne for, hvordan du tynder ud i grene og beskærer til anlagte vinklaser.
Sådan klipper du dine lavendelbuske ned i foråret
For at bevare lavendelbuskens kompakte vækstform er det en god idé at klippe busken tilbage hvert forår. Se her, hvor dybt du må klippe
Kugleklippede buksbom
Stedsegrønne planter kan formklippes. Her kan du se hvordan og hvornår det er bedst at klippe buksbom, så de bevarer den fine form. Husk at vande med god buksbomgødning for at sikre en god farve på planterne.
Rosenbeskæring i foråret
Buketroser og de storblomstrede roser nyder godt af en beskæring i april – hør og se her hvorfor og hvordan.
Beskæring af hortensia i haven
I det tidlige forår er det godt at få klippet de visne blomsterstande af havehortensia, så buskene igen bliver fine at se på. Pas på med at klippe for dybt – du kan nemt risikere at klippe sommerens blomster af.
Hækklipning
Vælg en god hækklipper og sørg for at smøre den. Her får du en grundig gennemgang af, hvordan du klipper en høj hæk og om, hvordan hækken skal være bredere forneden, så toppen ikke skygger for lys til den nederste del.
Hortensia i krukker
Hortensia i krukker kan med fordel opbevares i drivhuset vinteren over, så knopperne ikke ødelægges af vinterens frost. Når der er nye grønne skud, kan man klippe de visne blomsterstande af.
Beskæring af prydgræsser
Prydgræsser må meget gerne stå med deres visne toppe hele vinteren igennem. I foråret klippes græsserne ned til ca. 5 cm over jordens overflade.
Staudernes forårsbeskæring
Ikke alle stauder er lige nemme at fjerne toppen på. Det er i foråret at stauderne skal klippes tilbage, og her kan du se hvordan sankthansurten tålmodigt klippes tilbage.
Beskæring af havehortensia i marts måned
En af havens meget populære planter er havehortensia – eller syrenblomstrende hortensia. Se hvordan du beskærer denne type af hortensia.
Sådan fjerner du vildskud i roser
Hvis du opdager et anderledes skud i din rosenbusk, så kan det være et vildskud. Se her, hvordan det ser ud, og hvordan du fjerner det.
Nyt have rum
Optakt til at anlægge en rosenhave
Ønsket om en rosenhave kan være stor, men er det areal, hvor rosenhaven skal anlægges ikke klar, så er det bedre at vente. Jorden i dette haverum er meget ukrudtsramt, så første år dyrkes haven som køkkenhave for at få bedre styr på ukrudtet.
Anlæg af Rosenhave del 1 - belægning
Den nedlagte køkkenhave skal forvandles til en smuk rosenhave. Jesper anlægsgartner kommer forbi og hjælper med at få anlagt flisegange. Hør hvordan man gør det mest korrekt. Noget af jorden er blevet ødelagt af maskinerne, så hvad gør man så?
Ænlæg af Rosenhaven - del 3
Resultatet af projekt rosenhave er blevet et brag af blomster og frodige bede.
Køkkenhaven
Køkkenhaven som prydhave
Anlæg din køkkenhave med afgrøder, der fremhæver de flotte farver og strukturer. På den måde vil køkkenhaven også være en pryd for øjet.
Sommerblomst i køkkenhave
De hedder Callistephus chinensis på latinsk og stammer fra Asien. Sommerasters passer fint ind i køkkenhaven, og det er let at så dem selv og senere plante dem ud.
Kåldyrkning
Kålfrø er meget små og skal sås i bakker inden udplantning. Dyrkning af kål er ikke altid nemt, men prikler du de forsåede planter, så går det langt lettere.
Sådan dyrker du asparges
Det tager sin tid at etablere et aspargesbed. Faktisk er det først efter tre år, at man kan begynde at høste de lækre velsmagende skud, som kommer op af jorden i april måned.
Artiskokker
Artiskokker er ikke fuldt hårdføre, men kan sagtens plantes hvert forår og nå at modne. De er desuden meget dekorative, så tøv ikke med at plante dem i din have.
Høst af artiskokker
Ud over at være særdeles flot og majestætisk, er artiskokplanten også en grøntsag, og det er blomsterknoppen, som man høster, tilbereder og spiser.
Hyp kartoflerne i maj måned og se hvordan du høster tidlige kartofler fra spande
Undgå grønne kartofler og få bugt med ukrudtet på samme tid. Knoldene bliver grønne når de får sollys, og grønne kartofler bør man ikke spise.
De er lagt til forspiring i marts måned og lagt i april. Du kan også lægge dem i spande og sætte dem i drivhuset. Så kan de høstes allerede i maj måned.
Forkultivering af bønner
Bønner skal altid meget sent i jorden, for de er varmekrævende. Du starte planterne op i drivhuset og vinde tid.Få forklaringen her.
Høst af squash
Squash er egentlig et såkaldt sommergræskar. Husk at høste dem mens de er små. Vokser de og bliver for store, så sørg for at skære de store af, så planten får dannet nye frugter.
Et flor af ærteblomster
Fantastiske planter, der skal sås tidligt og giver dejlige buketter. Så dem i marts måned og plant dem ud i maj. Der skal egentlig ikke så mange planter til at danne et stort flor – og jo mere du klipper til buketter, jo flere nye blomster dannes.
Sådan driver du rabarber i lystætte klokker
Du kan med fordel drive rabarber frem i det tidlige forår og høste flotte lange stængler tidligt. Se også hvordan du skal trække stænglerne
Drivhuset
Selvvandingskasser skal gøres klar - se her hvordan.
Når tomat- og agurkesæsonen skal startes op, så kan man plante i selvvandingskasser/kapillærkasser. Se hvordan man planter en tomatplante og hvordan man skal passe ekstra meget på agurkeplanterne, når de plantes.
Sådan fjerner du sideskud på tomater
Tomatplanterne i drivhuset skal passes med vand og gødning. Du skal også binde planterne op, så de ikke vælter, og så skal sideskuddene fjernes.
Sådan vander og gøder du planter i selvvandingskasser
Det er nemt at dyrke i selvvandingskasser. De findes i flere udformninger, men fælles for dem alle er, at vandreservoiret sørger for at holde planerne vandet i længere tid.
Sådan planter du agurker og tomater i bunden af dit drivhus
Når tomater og agurker plantes i drivhusets jord, bør den først iblandes kompost. Se her hvordan du planter, så du skåner de nye planter mest muligt. Se også et tip til at vande agurkeplanterne, så de ikke rådner i rodhalsen.
Opbinding af tomater - to metoder
Tomatplanterne har brug for støtte. Brug en snor fæstnet i drivhusets tag eller hæng en spiral op, der er udformet til formålet. Husk også at knibe sideskuddene af, så planten ikke bliver for busket, men netop bruger sine kræfter på at sætte og modne en masse frugter.
Rengøring af drivhuset
Vask godt rent med brun sæbe og skyl med vand bagefter.
Så tidligt i drivhuset
Udnyt jorden tidligt i drivhuset allerede i marts måned. Det er især de hurtige grøntsager som radiser og bladsalat. Se hvordan man kan rækkeså og bredså i drivhusets bund.
Pelargonier i drivhuset
Køb pelargonier om foråret. Nyd den første blomstring indenfor, og husk at vande jævnligt. Pelargonier tåler ikke frost, så om vinteren skal planterne opbevares indenfor.
Forkultivering af georginer
Man kan med fordel forkultivere sine georgineknolde, så man får en tidligere start. Georginer tåler ingen frost, så det er først i maj måned, at de kan plantes ud. Se, hvordan man planter de forkultiverede planter ud.
Græsplænen
Bekæmpelse af mos i plænen
En almindelig udfordring i græsplænen er mos. I denne video bliver en mosramt plæne gennemarbejdet med en vertikalskærer og mosset revet sammen og fjernet.
Derefter fordeles harpet muld og nu kan der sås nyt græs.
Gødskning af græsplænen
Når man får gødet sin græsplæne, så bliver græsset stærkt, og mængden af ukrudt og mos mindre. Der findes mange forskellige gødninger til plænen, så du skal finde doseringen på selve produktet.
Reperation af græsplænen
Smart metode til at rette kanten op, hvis den er blevet ujævn. Nogle steder vil græsset gå ud fordi en plante har skygget eller fordi græsset er vinterskadet.
Sneskimmel og ukrudt
Det er enkelt at lappe huller i plænen med en rive, lidt jord og græsfrø.
Jordbundsprøver
Hvis du vil vide, hvordan næringssammensætningen og surhedsgraden er i din jord, så kan du udtage jordprøver.
Roser i haven
Beskæring af roser
April måned er tidspunktet, hvor roserne skal skæres ned. Buket- og storblomstrede roser skal klippes langt ned for at få nye fine friske og blomsterrige skud. Selvom der er nye blade på roserne, så skal de alligevel klippes tilbage.
Slyng- og klatreroser skal ikke klippes helt ned. Reducér dog de længste skud fra sidste år med 1/3. Fjern også visne og syge skud. Er rosen meget gammel, så foryng planten ved at fjerne et par af de tykkeste og ældste skud.
Beskæring af buskroser/historiske roser
Det kræver minimal beskæring at holde buskroser, hvis man har plads nok. Fjern blot de skadede og visne grene, og hvis du gerne vil begrænse rosernes størrelse, skal du fjerne et par af de tykkeste og ældste hovedgrene helt ved basis af planten.
Gødning til roser
Roser skal gødes allerede kort tid efter at de er blevet beskåret. Roser kvitterer for pasning, så gød roserne hver måned frem til 1. august. Brug en god rosengødning og se doseringen på produktet.
Sådan fjerner du vildskud på roser
Når du finder vildskud i dine roser, skal de klippes af helt nede ved roden, så de ikke gror videre. Det er et lidt besværligt arbejde, men den vilde del af rosen vokser alt for kraftigt og hæmmer den ægte.
Frugthaven
Plantning af hindbær
Anlæg et hindbærbed i køkkenhaven, bærhaven eller i et højbed. Se hvordan man udmåler sit areal og planter hindbær.
Sommerhindbær og efterårshindbær, men også taybær, boisenbær og brombær er dejlige bær til frugthaven.
Plantning af blåbær
Tid til at plante blåbær – men husk at vande, når du planter om sommeren. Blåbærsorter findes i mange størrelser, og mange forskellige sorter.
Det er vigtigt at plante i surbundsbed og at man planter mindst to sorter.
Et tips er at dække bunden med tranebær, så kommer der mindre ukrudt i bedet.
Udtydning af æbler
Junifald hos frugttræer er det fænomen, når træerne slipper deres tag på en stor del af frugterne. Tilbage sidder den mængde frugt, som træet mener, det kan bære. Du kan efter junifald udtynde æblerne, så der ikke sidder mange frugter sammen – det vil optimere kvaliteten af dine frugter, og træet vil være i bedre balance og bære frugt hvert år.
Frugttræer til krukker
Søjleformet æbletræ er velegnet som krukkeplante og kræver ingen beskæring.
Planter i krukker
Planter til krukker
Slyngplanter, buksbom, hortensia og pelargonier passer godt til krukker og er nemme at passe.
Hosta i krukker
Hosta findes i mange varianter. Fine bladfarver og former i et utal af sorter med flotte bladfarver og i forskellige størrelser. Hosta vokser mange steder i haven, men vil du have dem i krukker, så er det også en mulighed.
Ahorn i store krukker - sådan lykkes du
Japanske ahorn egner sig som krukkeplanter, men krukkerne skal være meget store.
Planter til sommerkrukken
Nu er det tid til at få skiftet forårets krukker med bl.a. stedmoderblomster ud. Der findes masser af flotte sommerblomster til krukkerne. Millionbells, Pelargonie, Lavendel, Campanula og mange, mange flere.
Sidste efterårs krukker med alunrod har fået lov at stå, og nu blomstrer de dekorativt.
Forårets krydderurter i krukker
Udvalget af krydderurter i dit havecenter er meget stort. Her kan du se hvordan mange af dem trives godt i krukker.
Planter - inspiration
Pæoner og bonderoser
Pæoner fås bl.a. som silkepæoner og som bonderoser. Bonderoserne er mere kompakte og blomstrer tidligere end silkepæoner, som bliver højere og så dufter de. Se hvordan man planter pæoner, så de kommer i blomst…
Rødbladet hyldebærbusk
Rødbladet hyldebærblomster giver rosafarvet hyldeblomstsaft. Imponerende smuk og dejlig med et væld af store fine blomsterskærme af rosa blomster.
Hørpalme
Nogle palmer er særdeles hårdføre, så ønsker du dig palmer i haven, så er hørpalmen et godt bud. Se her, hvordan man planter en hørpalme.
Brogetbladede planter
Bladvintergrønne planter, der enten er broget med hvide/grønne blade eller gule/grønne blade. Benved er blandt dem, og de er nemme at plante og klippe fine kugler.
Magnolie til haven
Magnolie er én af havens mindre prydtræer, som passer til selv små haver. Få også inspiration til andre træer, som ikke bliver så store eller som vokser meget langsomt.
I slutningen af videoen ser vi nærmere på Clematis ‘Montana’, som kun skal studses lidt og ikke forårsbeskæres. Blomsterne er nemlig dannet på sidste års skud.
Guldregn
Fra midten af maj måned ses de smukke, duftende, klart gule blomsterklaser. Vælg sorten ‘Vossii’ som ikke danner frø.
Rododendronbed med selskabsplanter
I surbundsbedet trives også en lang række andre planter end rododendron. Primula, klematis, Enkianthus, hosta m.fl.
Syrener - vilde og dem, der er podet
En gennemgang af de “ægte” syrener og hvorfor der er forskel på vilde syrener og de podede sorter.
Japansk kvæde
Blomster i foråret udvikler sig til spiselige frugter. Robust og nem plante til haven. Omkring 1 m høj og bred.
Gyvel kan også være hvid og rød
Gyvel er nemme planter til haven, og de fås også med røde og hvide blomster.
Staudebedet som mixet bed
Find dine favoritter og design dit eget staudebed. I dette bed er der plantet én plante af hver type, men de er plantet fra store potter. Farvemæssigt holdes det i hvide, rosa og blå farver.
Havearbejde - forskellige gøremål i haven
Plant træer og buske i haven
På planteskolen og i havecentrene er der et stort udvalg af træer og buske, som gør haven skøn. Her kan du se, hvordan man planter en blodblomme, så den kommer godt fra start.
Klip buketter af sommerens prydbuske
De sommerblomstrende prydbuske klæder haven godt. De kan også bruges til at lave buketter af. Klokkebusk, stjernetop, dronningebusk, ranunkelbusk, kvalkved og dværgsyrener.
Plantning af stedsegrønne buksbomhække
Plantning af buksbom til rumdeling af køkkenhaven. Mål op og grav et forholdsvis stort hul. Se hvordan du planter en klumpplante, så planten kommer godt i gang.
Du kan også plante en lav hæk af buksbom.
Så en blomstereng - god til børnene
Der skal ikke mange poser frø til for at lave en skøn sommereng. Det tager ca. 4 uger fra såning i juni til de første blomster springer ud, og blomstringen fortsætter i ca. 2 måneder. En rigtig god idé til haven, hvor der er børn, som elsker at være med til at se noget gro.
Flere fugle i haven - hæng fuglekasser op
Fuglene er gode nyttedyr i haven. Der skal mange ferskenbladlus til at opfostre et helt kuld unger. Få tips til opsætning på det rette sted
Opbinding af stauder
Husk at sætte stativer til de høje stauder i bedet, så de ikke knækker.