fbpx

Beskæring

Vinterferie med sne

Vinterferie med sne

    Sne og vinter i Danmark i vinterferien Elsker – elsker ikke De fleste er faktisk glade for, at den hvide sne lyser op og erstatter de grå regnfulde dage. Andre udfordres af vejret, når bilen skal nå frem til familien, færgen eller flyet i ferieugen. ...

Mange af havens planter har god gavn af at blive beskåret. Det giver planten bedre mulighed for at blomstre flot, og de spiselige frugtbuske og frugttræer har især gavn af at få tyndet ud og beskåret grenene, så der kommer masser af sol og luft ind i planterne.

Man har i mange år vejledt i at beskære frugtbuske og frugttræer i vintertilstand. Det gør de professionelle frugtavlere normalt. Den største årsag er, at der i vinterhalvåret er bedre tid til at klippe træerne, så de får den rigtige form til optimal frugtdannelse. Træerne har faktisk langt bedre af at få tilrettet grene og skud, når det har masser af blade og er i vækst. Derfor har den nyeste vejledning udnævnt månederne juli, august og september til at være det tidspunkt, hvor frugttræer beskæres mest optimalt.

Frugtbuskene kan fortsat beskæres i det tidlige forår, når der ikke er blade på grenene – det gør arbejdet lettere. Igen er der stor forskel på, hvor optimalt tidspunktet er. Drejer det sig f.eks. om hindbærbuske, så er der igen forskel på, om det er sommerhindbær eller efterårshindbær. Mens efterårshindbær klippes helt tilbage, så skal du nøjes med at fjerne de skud, som sidste år bar bær, når du har sommerhindbær. Det er langt lettere at se, hvilke skud, der skal fjernes, hvis du venter med at beskære til planterne har fået blade – sidste års skud vil stå tilbage som visne grene og er lette at kende.

Der er rigtig mange regler og tips til at få det bedste resultat ved beskæring. En gammel gartner sagde engang ” er du i tvivl, så klip”. Det er meget godt at have med i betragtning, når der skal klippes i havens planter, men det betyder ikke, at man bare kan gå helt amok og klippe løs.

Sundheden i roser forøges væsentligt, hvis du sørger for at beskære de grene væk, som hvert forår ikke ser sunde ud. Igen er der meget forskel på, hvilke rosentyper (slyngroser, buskroser, bunddækkende roser), men en beskæring giver altid planten god mulighed for at præstere sit bedste. Den grundige beskæring skal ske i det tidlige forår, men det betyder ikke, at du ikke kan klippe i din rosenbusk resten af sommeren og ind i efteråret. Faktisk har din remonterende (gentagne blomstringer) godt af, at du klipper de afblomstrede blomsterhoveder af. Dermed “sparer” du planten for at bruge energi på at danne frøstande og i stedet for bruge kræfterne på nye skud og nye blomsterhoveder.

Tidspunktet for den optimale beskæring er for nogle planter meget vigtige, mens det for andre betyder mindre. En ligusterhæk kan i princippet klippes mange gange mens den vokser, mens et valnøddetræ aldrig må beskæres, når der ikke er blade på.

Beskæring er også relevant, hvis dele af din plante er vissen. Et godt eksempel er sommerfuglebusken, som ofte fryser noget tilbage hver vinter. Vent med at klippe i busken til slut april, så er det nemmere at se, hvilke grene, der er helt døde. Resten af busken er god at få skåret ned, så blomstringen bliver optimal og planten mere frodig at se på.

Lavendelbuskenes beskæring giver et langt flottere flor sommeren over. Desuden opnår du, at planterne bevarer den kompakte form og ikke bliver bare i bunden.

Du får derfor et indgående indblik i de beskæringer, der er gode at foretage på de mest optimale tidspunkter på denne side i Haveglæders univers.