fbpx

STUEPLANTEPASNING

 

INDEGARTNER

At besidde evnen til at få alle planter til at trives 100%, er jeg langt fra verdensmester i. Ofte er det planterne i vindueskarmen, som får lov til at passe sig selv, og når de så ikke længere kan klare min laizzes-faire tilgang, så må jeg indrømme, at de enten kommer på ophold på lazarettet (gæsteværelset) eller simpelthen kommer på komposten. Det giver jo plads til nye og spændende bekendtskaber, men jeg vil jo egentlig gerne sørge for, at planterne overlever og vokser sig flotte og frodige.

PASNING AF GRØNNE PLANTER

Vand er det vigtigste. Den varme stue er med til at øge fordampningen, så selvom planterne ikke bruger så meget vand, så er den fugtige potteklump med til at øge rummets luftfugtighed. Der skal vandes mindst to gange hver uge. Det er ikke altid lige let at vande, for når jorden tørrer ud, så kan det være vanskeligt at vande op igen. For at undgå en masse vandspild i vindueskarmen, så har jeg en balje med mig. Nu kan planterne selv trække vand og overskydende vand kan frit flyde ud af potten.

Ikke alle planter har godt af at tørre for meget ud mellem vandingerne, men omvendt så er jeg sikker på, at årsagen til dårlig trivsel her i vintermånederne ofte skyldes, at der bliver vandet alt for tit.

Gødning er også vigtigt, men når dagene er korte, og lyset dermed mangler, så vokser planterne ikke ret meget og har derfor ikke brug for en masse gødning. Jeg gøder ca. hver tredje vanding med flydende gødning og doserer, som produktet anviser. En hættefuld til 1 liter er et almindeligt mål.

Brusebad giver jeg af og til planterne. Det gør jeg først og fremmest for at støve bladene af. Jeg har også haft brug for at spule et mindre luseangreb af én af de grønne planter her på billedet. Jeg kommer potteskjuleren ned i en plastikpose og binder den godt til. På den måde undgår jeg, at jorden drysser ud. I brusebadet bruger jeg håndbruseren og justerer vandet til at være lunken. Nu spules lusene af planten.

OMPLANTNING

Lige nu er det en god idé at plante stueplanterne om. Foråret giver stueplanterne bedre betingelser for vækst, så find din indre indegartner frem og gør en god gerning for dine stueplanter. 
 

  • Brug altid en god kvalitetsjord, når du planter om
  • Skift til en lidt større potte
  • Fjern al den løse jord, som planten tidligere har groet i, men undlad at skade rødderne
  • Vand godt til, så planten på ny kan danne nye rødder