fbpx

Kalkning i haven

De fleste haveejere har en helt almindelig fornuftigt sammensat jord. Jorden har jo været der hele tiden, så det er kun i tilfælde af, at man udskifter jorden eller tilfører eks. harpet muld i forbindelse med nybyg, at jorden kan være anderledes. Jorden er sjældent et problem for planterne, men det er klart, at jorden er afgørende for, at planterne kan gro.

Kalkning kan være et middel til at opnå en bedre jord. I jordbruget kalker man markerne mellem afgrøderne. Dels for at tilføre calcium og magnesium, men også for at sikre at reaktionstallet eller pH værdien ligger stabilt. I landbruget høster man en stor del at det, som jorden producerer, og derved forsvinder noget af næringen. Det er sjældent at haverne dyrkes så intensivt, så det er nødvendigt at kalke jorden.

Dog er der to områder, som det er godt at tage sig af.

Køkkenhaven og græsplænen

Disse to områder af haven har god glæde af at få tilført kalk jævnligt. Det sikrer, at pH-værdien fortsat bliver på det niveau, hvor planterne har det optimalt.

Mos i græs skyldes ofte, at jordens pH-værdi er faldet og har gjort jorden sur. Ved at kalke, kan man mindste muligheden for, at mos trives og derved fremme væksten af græs. Dog er det sjældent, at kalkning er nok, hvis græsplænen er mosgroet. En luftning, så rodzonen får bedre betingelser. Vand og gødning er faktorer der har stor betydning for at græsset gror.

Er du i tvivl om din jords pH-værdi, så kan du måle den. Gartneren i dit lokale havecenter kan vejlede dig i at få det målt, så det viser, om der er brug for, at du kalker din havejord.