Er man to om at dele hus og have, så oplever jeg, at pasningen af græsplænen er mandens domæne. Måske hænger det sammen med, at arbejdet indebærer brugen af maskiner? Måske fordi her er et område, hvor det ikke gør så meget, at man er eneherskende?
Når det kommer til indretningen af haven med blomsterbede og valg af planter, kræver det ofte, at man har en snak om, hvordan det skal se ud. Eller også er det netop der, hvor manden passer sin plæne og fruen kan få lov at boltre sig i blomsterflor, rosenbeskæring og plantning af stauder.
I Haveglæders forårsmagasin har vi valgt at bruge en side på at gennemgå de mest almindelige gøremål, når det drejer sig om græsplæne:
Klik på billedet, hvis du vil downloade artiklen
Eftersåning
Er der i din plæne områder, hvor græsset er gået ud eller blevet tyndt, så kan du efterså.
Det bedste resultat får du når:
- Du fjerner al vissent plantemateriale i området (brug en rive)
- Løsner jorden, hvis den er komprimeret
- Bruger græsfrø af god kvalitet
- Giver frøet gode betingelser for at spire (tromler/klapper efter såning)
- Freder arealet under spiringsprocessen
Plæneluftning
Hvis du vil skabe lys og luft til græssets rodzone, så er det en god idé at lufte plænen. Det kan udføres ved at vertikalskære plænen (på kryds og tværs), rive al løs plantevækst væk og lade plænen ”komme sig” indtil den er vokset til igen. Den lidt grove behandling af græsplænen bør kun udføres én gang om året, og må kun udføres på en plæne, der er i god vækst.
Topdressing
Er plænen blevet lidt ujævn henover vinteren, så vil topdressing være godt. Du kan evt. tromle plænen først – så er det tydeligere at se, hvor der mangler jord. Topdressing bør være en blanding af 80% sand og 20% findelt kompost. Maksimum ½ cm tykkelse, så græsset kan gro op gennem laget. Brug aldrig ren kompost!
TIPS Har du vertikalskåret din plæne, kan det være nødvendigt at sprede jord og evt. efterså med nyt græsfrø. Her kan topdressing anvendes. Harpet muldjord vil også være et udmærket valg.
Mos i plænen
Når der vokser mos i græsset skyldes det, at græsset ikke har optimale betingelser.
- Er jordens surhedsgrad for lav? (lav en jordanalyse og tilfør evt. kalk)
- Er jorden for fugtig?
- Er der for lidt lys? (der findes græsblandinger til mere skyggede forhold)
- Mangler der gødning?
Fjern mosset (brug evt. en vertikalskærer), sørg for bedre vækstbetingelser og undlad at klippe græsset for kort.
Gødning
Jordtypen i mange haver er lerjord med iblanding af større eller mindre mængder sand. I den type jord anbefaler vi følgende dosering af gødning: