fbpx

Derfor skal du gøde dine planter lige nu

Sommerblomsterne og planterne i krukken har brug for din indsats

ET FRODIGT FORÅR

Foråret 2020 har vist sig fra sin smukkeste side med en frodighed og blomsterrigdom, som har løftet humøret hos mange mennesker. Både i haverne og i naturen er der fart på med pragteksemplarer af blomstrende planter. De offentlige vejrabatter har været vilde og smukke, men mange steder bliver de nu klippet, så trafiksikkerheden ikke nedsættes – men desværre går det ud over så meget af samspillet i naturen.

Så drastiske metoder behøver du ikke tage i din egen have, og nu skulle det jo handle om at gøde planterne, så tilbage på sporet. Derfor skal du gøde dine planter lige nu…

SOMMERBLOMSTER

De fleste planter sommerblomster i krukker eller ampler. Planterne er ivrige og vokser hurtigt til og danner nye blomster hele tiden. Rødderne breder sig i den friske krukkemuld, og her søger de både vand og næring. Hver enkelt plante når at gro sin egen størrelse flere gange, og det kræver altså mad – og gødning er mad for planter.

TO MULIGHEDER

Krukker med sommerblomster, roser, stauder, små træer eller frugtbuske kan gødes:

  1. ved at lægge gødningstabletter ned i krukken, som du planter i
  2. ved at du hver anden gang, du vander, iblander flydende gødning til din vandkande

Brug dette vejledende skema, som viser hvor mange tabletter du skal bruge:
 

Diameter på potten Volumen Antal tabletter
14-15 cm 1l 1
17 cm 2 l 1
19 cm 3 l 2
21 cm 4 l 2
24 cm 6 l 3
27 cm 9 l 4-5
10 l 5
15 l 8
20 l 10

SURBUNDSBEDET

Når du går en tur gennem haven og tager en spand med god organisk gødning med, så tænk over, hvilke planter der allerede har blomstret og som nu er i gang med at gro nye skud og blade. Her tænker jeg især på rododendron, syrener, stedsegrønne planter, magnolie og så skal roserne også gødes op til månedsskiftet.

DRIVHUSET

Egne dyrkede agurker, tomater, chili, peber, auberginer og meloner er altid en stor fornøjelse. Mange dyrker i selvvandingskasser, nogle dyrker i krukker, mens andre planter ud i drivhusets bund. Alle nævnte planter elsker varme, vand og gødning. HUSK derfor at tildele planterne gødning hver gang du vander. Koncentrationen skal være lav – en hættefuld til 10 l vand, og når du giver gødningen hver gang, så løber planterne ikke tør for næring.

I selvvandingskasser kan det være lidt mere vanskeligt at dosere gødningen, for ofte er det haveslangen, som fylder kassen. Nogle kasser indeholder 40 l, mens andre er oppe over 60 l. Hvis du typisk fylder op, når kassen er halvtom, skal der således mellem 2 og 3 hættefulde flydende gødning i hver kasse.

GØDNING

Du bør købe en flydende gødning, hvor der er mikronæringsstoffer iblandet. Nogle opløser selv lidt NPK gødning, men her er der ingen mikronæringstoffer, så planterne vil ofte få mangelsymptomer. Du kan få mange gode råd om gødning af dine planter i haven, hvis du besøger dit havecenter og får en snak med gartneren.