fbpx

Feriestemning i haven

 

Tæt plantning hindrer ukrudtet i at få fat – og sikrer ferie i haven

Mange holder ferie i både 3 og 4 uger, så der er tid til at nyde egen eller andres have

Sommerferiegæster valfarter til lufthavne eller pakker bilen med tagboks og kører i alle mulige retninger for at komme lidt væk fra hverdagens trummerum og for at opleve noget nyt – eller det kendte fra tidligere rejser. Ferien vil også, for manges vedkommende, delvist blive afholdt på egen matrikel – nok med dagsudflugter eller ture til stranden.I min have forbereder vi os på at drage i sommerhus, så her skal vi igennem adskillige forberedelser, så haven også bliver dejlig at vende tilbage til.

KØKKENHAVEN
Her bliver luget, hakket, sået nyt salat og et nyt hold ærter, og til slut dækkes det hele med et lag jordforbedringsmateriale. Det består af organisk materiale, der er komposteret. Der er lidt gødning i produktet, men først og fremmest hindrer det nye frø fra ukrudtplanter i at spire frem og omdanne køkkenhaven til et sandt inferno.

ROSENHAVEN 
Vi holder af roser, og har dem i mange afskygninger. De klarer sig ofte helt selv, men der er en del lange skud, som vi lige binder op – eller ind, hvis de står op af et træ eller stativ. I det lange rosenbed, hvor der i foråret var krokus, er der ingen plantebund. Derfor har vi også her anvendt jordforbedringsmateriale i et godt tykt lag. Det hjælper også med at holde roserne sunde, hæmmer fordampningen, så der ikke bliver for tørt og så pynter jorddækningen rigtig meget.

GRÆSPLÆNEN
Er altid lidt af en udfordring, og vi diskuterer stadig om der skal investeres i en robot. Faktum er, at plænen skal klippes mindst én gang om ugen, og hvis du ikke vil have en masse græsafklip liggende, så skal der klippes med græsopsamler. Lige inden afgang klippes plænerne, og så er det rart med en hjælpende hånd fra familie eller naboer, hvis man er væk længere end en uge ad gangen.

HÆKKENE KLIPPES
Vi har mange hække, og de fleste er bøgehække. De har nu stået i en længere periode og lignet pjuskede budskadser, men alle hækkene skal lige klippes, inden vi drager på ferie. Feriebarnet hjælper til med at samle affald sammen – lidt ekstra lommepenge til ferien kan vi vist alle have fornøjelse af at have.

DRIVHUSENE
Her vandes der godt igennem – kapillærkasserne fyldes op med vand og gødning, krukkerne sættes ud i skyggen bag hækken, og naboerne bliver instrueret i at holde øje med eventuelle udtørringer, hvis vejret bliver nedbørsfattigt. Vi har nogle bakker, som vi kan fylde med vand og sætte eks. stueplanterne i. Det giver automatisk vanding i adskillige dage. En balje er også værdifuld, så planterne ikke tørrer ud.

BLOMSTERHAVEN 
Især staudebedet er blevet renoveret inden ferien. Visne blomster fra akelejer, akelejefrøstjerne, natviol og digitalis er klippes af de fleste steder – det pynter, giver plads til nye blomstrende stauder, og hindrer overflod af nye selvsåede planter til næste år.

UKRUDTET
Vokser ret godt i år. De bede i haven, hvor der er plantet så tæt, at jorden ikke er synlig, er der ikke meget ukrudt at se. Der kan lige titte et par enkelte ukrudtsplanter op – dem fjerner jeg selvfølgelig. Ukrudtet får ført og fremmest plads i køkkenhaven (her dækkes med jordforbedring), under frugtbuskene (her hakkes det væk), i flisesprækkerne (her luger vi det værste, mens resten får lov at stå). Dertil kommer turen med buskryderen, som hos os er et uundværligt redskab. Ved at slå toppen af ukrudtet i hegnet mod naboen, og i randen, hvor haven går over i natur, så hindrer vi frøspredning til den kultiverede del – uden at slå planterne ihjel, men så vi ikke overmandes af en masse frøspredning. Det levner stadig rigeligt af muligheder for havens fugle og insekter, for der er masser af brændenældeblade, som sommerfuglene kan lægge deres æg på, græs, som pindsvinet kan gemme sig i, og vilde blomster, hvor bierne kan hente nektar. Under de meget høje træer vokser de vilde brombær, som vi sjældent får plukket, men som sikkert giver glæde til mange andre beboere på vores matrikel.