fbpx

Snegl spiser tulipan
Iberisk skovsnegl/dræbersnegl æder kronbladene på Tulipanen turkestanica

 

Gnav og døde planter

Forårshaverne strutter af de mange løgblomster, stauder og forårsbuske som vårguld (Forsythia) og blodribs blomstrer om kap med de japanske kirsebærtræer og magnolie. Det kan næsten ikke blive bedre – også alligevel…

Gode vilkår for snegle

Der er ingen tvivl om, at det fugtige forår har stor indflydelse på levevilkårene for de mange snegle, der har overvintret, og som i disse uger klækker fra de æg, som blev lagt sidste år. Vinteren har været forholdsvis mild, så der har været stor overlevelsesrate med en eksplosion af de mange små babysnegle.

Det gælder både for de nøgne iberiske skovsnegle – også kendt som dræbersnegle, og for dem med hus. Jeg skal ikke gøre mig klog på alle de forskellige typer af snegle, men der er ingen tvivl om, at den iberiske skovsnegls evne til at formere sig i store antal, bestemt ikke hjælper på situationen. Voldsneglen er endnu ikke fuldt udbredt i hele landet, men den er godt på vej!

Hvordan kommer jeg af med snegle?

Hvis tro kan flytte bjerge og slangen i paradisets have kan elimineres, så ville mange flere haveejere være foruden en af havens største plager.

Antallet af snegle mindskes af:

  • sneglenes naturlige fjender, som er pindsvin, padder, løbebiller, ænder, nematoder og fugle
  • tørre omgivelser (lug ukrudt, læg mos, kaffegrums, jordforbedring eller andre ”tørre” produkter mellem planterne)
  • når du bruger sneglekorn, der er en jernforbindelse, som ikke skader naturen
  • du fjerner sneglene fra planterne!
  • nematoder – det fungerer bedst, hvis dine naboer også bruger samme metode

 

Mine anbefalinger

Personligt er jeg også rigtig træt af snegle, der æder planterne i haven. Det er en uendelig kamp, som man må finde en balance i, så det ikke går hen og ødelægger glæden ved haven. For mig handler det om at holde øje med de steder, hvor der er ekstra stor skade på planterne og så sætte ind der.

Jeg holder især øje med:

  • Nyplantede stauder
  • Køkkenhaven
  • Forårets staudebede med helt spæde skud
  • Rabarberbedet
  • Jordbærbedet

 

Det gør jeg/har gjort

Jeg har hakket agurker, blandet nematoder i og udlagt klatter rundt omkring i haven. Effekten var meget svær at måle, og min nabo var ikke med på at gøre samme indsats, så den metode er jeg gået bort fra.

Hvert år bruger jeg de blå sneglekorn, som er en jernforbindelse. Det hjælper helt sikkert, men kun så længe kornene ikke er spist eller opløst af regnen.

Læs videre og se min lille video på dette link:

Når jeg ser snegle, så forsøger jeg at få klippet sneglene over. I øjeblikket er sneglene så små, at de må samles ind og overhældes med kogende vand.

 

Sneglesikre planter

Jeg tør ikke lægge hovedet på bloggen, når det handler om at anbefale planter, der ikke bliver angrebet af snegle.

I kampagnen Havens Dag er der tidligere blevet udarbejdet og udgivet en liste over de stærkeste sneglesikre planter.

Sneglesikre

Klik på billedet, så kan du downloade listen