fbpx

 

Fersken og pensel

 

Frugt-forsikring

Har du plantet fersken-, nektarin- eller abrikostræer i dit drivhus, så kan du lige nu nyde de smukke rosafarvede blomster. Blomster, der minder os om, at det er tid til bestøvning.

Alle sydfrugter er selvbestøvende, men skal bestøves for at danne frugter. Det betyder, at der skal flyttes pollen fra blomst til blomst, så frugtanlægget kan danne en frugt, og denne bestøvning sker lige nu, hvor blomsterne står helt åbne med det fine gule pollen på støvfangerne.

På lune dage er det oplagt at åbne drivhusets vinduer, så humlebier får glæde af nektar og pollen, som de lever godt af. De flytter automatisk pollen fra blomst til blomst og sikrer, at der kommer masser af frugter på træerne. Vigtigt er det dog at huske at lukke vinduerne, når nætterne er kolde med frost – frosten har desværre en negativ effekt på frugtdannelsen.

Hjælp bierne

Har du ikke lige mulighed for at åbne og lukke vinduerne, så er det en god idé at hjælpe bierne lidt. Helt enkelt kan en tør pensel lege bi og flytte rundt på pollen. Du kan også ryste grenene lidt og håbe, at pollenstøvet lander på nye blomster.

Ferskener i kurv

Glæd dig til egne saftige frugter

De fleste år får vi rigtig mange ferskner på træet, som jeg netop har ”bestøvet” med min lille pensel. Det er en kæmpestor fornøjelse at sætte tænderne i de helt fuldt modne frugter fra egen avl. Vores træ har stået i drivhuset en del år og jeg har forsøgt at beskære det, så de tværgående grene bærer frugterne. Det er ikke perfekt, men det fungerer.

Sydfrugter findes i mange forskellige sorter, og du kan se udvalget i dit lokale havecenter eller planteskole. Jeg synes det er nemt at passe træet. Vigtigt er det dog at vande de første år indtil træet har fået godt fat og selv kan hente vand udenfor drivhusets ramme. Plant derfor gerne direkte i jorden og langs kanten af huset – så er træet ikke så afhængig af vanding.

Når træet har blomstret giver jeg det en lille håndfuld organisk gødning.

Beskæring af sydfrugter

De grene, som tidligere har båret frugt, visner ofte selv. Dem klipper jeg af. Derudover forsøger jeg at fjerne de lodretvoksende grene, som ikke giver frugter. Tidspunktet er september, når alle frugterne er høstet og spist. Sydfrugter hører til planteslægten Prunus og her er det bedst at beskære mens træet har blade, så sårene ikke ”bløder”.

Se eller gense min video om beskæring herunder.

PS Står dine planter under åben himmel er de nok endnu i knop.
Bestøvningen på friland sker ofte helt af sig selv. Dog har du mulighed for at beskytte frugtsætningen mod frost, hvis du dækker træet med frostbeskyttende klæde, når der er risiko for nattefrost.