fbpx

Spiræabusk

 

Vinter lidt endnu

Hvad laver man i haven om vinteren?

Det spørgsmål kom frem efter en hold-træningstime i det lokale fitnesscenter sidste weekend. Formiddagens svedige deltagere pustede ud efter en times intens pulstræning og solens stråler varmede lokalet yderligere op. Vi kender lidt til hinanden, så da talen faldt på havearbejde, så vendtes blikkene mod mig.

Hvad laver man i haven om vinteren?

 

Godt spørgsmål

Jeg benyttede det fine solskinsvejr til flere gøremål den lørdag:

  • Fjernede blade, som var blæst væk fra staudebedet og ud på græsplænen
  • Fjernede grene, der er blæst ned i haven med frugtbuske
  • Beskar grene i flere af de prydbuske, som står rundt omkring i haven
  • Klippede de tunge visne bregnetoppe ned – for de dækker for de nye skud fra planter, der gror omkring dem

 

 

Tegning busk

Foryngelse af buske

Da jeg skulle forklare, hvorfor jeg klipper nogle af de tykkeste grene af prydbuskene i haven, så kunne jeg godt se, at der panderynkerne trådte frem hos flere af de medlyttende. Forynge – hvad for noget?

Jeg forsøgte at forklare, hvorfor jeg hellere vil beskære buskene som en udtynding, i stedet for at fjerne de grene, som er for lange. Der blev smilet, da jeg kaldte boligselskabernes beskæring for ”varmemesterbeskæring” – den består i at runde buskene af med en hækklipper, så de fremstår tætte i grensætningen og ikke fylder mere, end ønskeligt. Denne beskæringsmetode er der ikke noget i vejen med, men det giver et helt andet indtryk, end hvis man tynder buskens grene i stedet for.

Da jeg godt kan se, at denne forklaring ikke er helt let, har jeg derfor lavet denne video, hvor jeg viser, hvordan man kan forynge prydbuskene i haven.