fbpx

Smukke hjerter

 

Løjtnantshjerte

Løjtnantshjerter i flere farver

Hjerter er røde, og det er den almindelige løjtnantshjerte, Dicentra spectabiles, også. Røde kronblade, der danner et hjerte omkring de sarte hvide, som er samlet omkring blomstens støvdragere. Denne smukke staude hører blandt favoritterne i den traditionelle bondehave, men har i de seneste år fået mere opmærksomhed, fordi den nu findes i flere farver.

    

Den helt hvide

Almindelig løjtnantshjerte har i mange år også været tilgængelig i en hvid version. Dicentra spectabiles ‘Alba’. Her er både de ydre og indre kronblade hvide. Løvet er identisk på den røde og den hvide – dog synes jeg, at løvet på den hvide er lidt mere lysegrøn. Især i det spæde udspring i foråret. Både den traditionelle røde og den hvide løjtnantshjerte bliver omkring 80 cm høje.

Den mørkerøde

‘Vallentine’ er en forædlet type af almindelig løjtnantshjerte. Både løv og især blomst har mørkere farve og det giver planten et mere intens udtryk. ‘Valentine’ bliver omkring 60 cm høj.

Den rosa

‘Cupid’ er en forholdsvis ny sort af løjtnantshjerte. De sarte rosa blomster holder farven gennem hele blomstringstiden, og de er næsten ikke til at stå for. ‘Cupid’ har en lidt mere kompakt vækstform og bliver omkring 60 cm høj.

‘Cupid’ har jeg haft fornøjelsen af at følge i min have i to år, og den er både frodig og fyldt med blomster her i maj måned.

HER TRIVES LØJTNANTSHJERTE BEDST

Fuld sol er ok, men når du planter løjtnantshjerter et sted, hvor der er vandrende skygge, så bliver de mere frodige. De trives naturligt i muldrig skovbundsjord, så iblander du lidt plantestarterjord, når du graver dine nye løjtnantshjerter ned i haven, så går det fint. Løjtnantshjerte har en forholdsvis kort periode i haven. De skyder tidligt frem i marts, blomstrer i maj – juni, og derefter visner de grønne blade næsten helt ned.