fbpx

Paradisæbler

Nysgerrige plantejægere hentede allerede for tusinde år siden nye spændende æblearter til Europa. Man kendte godt til spiseæblet, men de nye krydsninger gav spændende resultater. Det blev besluttet at samle dem alle under betegnelsen paradisæbler.

Paradistræer kategoriseres som små træer, der især er velegnede i mindre haver. Træernes naturlige vækst er relativt moderat, så derfor bliver paradisæbletræer ikke så kraftige og voldsomme. I tillæg, så er paradisæbletræer nemme at beskære, så hvis du f.eks. kun har begrænset plads, så kan du klippe den søjleformet eller flad som espalier.

Der findes en række forskellige sorter med større eller mindre frugter i forskellige farver. Nogle paradisæblesorter har purpurfarvede blade. 

Lige nu er æblerne klar til høst – hvis du da ikke blot vil nyde dem på træet og se, hvordan havens småfugle guffer i sig, når kulden for alvor tager fat.

Skulle du få lyst til at lave en fantastisk smagende paradisæblegele, så er det ganske enkelt:

Høst 1 kg paradisæbler og rengør dem grundigt.
375 g sukker
50 ml æbleeddike

Skær paradisæblerne i mindre stykker, men behold skræl, stilk og skrog. Kog i vand, der dækker mængden i ca. 30-40 min. til æblerne er kogt godt igennem.
På et syltestativ skal du nu hænge et rent og skoldet klæde op. Den varme æblemasse hældes op i klædet, hvor fra saften nu kan løbe igennem – gerne natten over.

Mål saften op. Til ½ l saft skal du bruge 375 g sukker.
I en ren gryde hældes nu æblesaften, sukkeret og æbleeddiken. Lad blandingen koge i mindst 10 min. Test om geleringspunktet er nået og kog evt. videre indtil konsistensen er god. Hæld på rene glas og opbevar geléen køligt.

Æblegelé er god til æblekage, bagte æbler, smagsgiver i sovs, sammen med brieost, til and, lam og vildt.

Du finder oversigten over havecentre og planteskoler her