fbpx

Glasbær – mest forbløffende bær i hele planteverdenen

Glasbær

Englænderne kalder dem ”Beautyberry”, og det er der ikke noget at sige til!

Har du en smule tålmodighed, så er glasbærbuskens sæsonafslutning bestemt værd at vente på. Busken er lidt kedelig første halvdel af året, men når årstiden skifter til sensommer omdannes alle de små klokkelignende blomster til de mest bedårende bær.

Mon ikke det kan lade sig gøre at klemme et par buske af glasbær ind i haven? Er havens bede fyldt op, så kan de måske snige sig ind i skærehaven. Her vil du kunne glæde dig til at høste de dejligste grene med imponerende bær.

Vidste du at…

Der faktisk ikke findes lignende bær i planteverdenen? Glasbær er noget helt specielt. I bladhjørnerne dannes der små buketter af rosafarvede blomster i juli – august måned. De sidder samlet i kvaste og gør egentlig ikke meget væsen af sig. Det gør de små stenfrugter, som snart udvikler sig derimod. Helt tæt i klaser vokser de pynteknappenålslignende violette bær frem.

I starten beholder busken sine blade, men når efteråret for alvor bliver en realitet, så kaster busken bladene og nu står grenene tilbage dekoreret med glasbær. Så er busken langt fra kedelig! Grenene er velegnede til kranse, dekorationer og sammen med blomster i en vase. Bærrene er ikke giftige, men smagen er meget bitter. Det synes fuglene også – de spiser dem først, når frosten har nedbrudt de bitre stoffer.

Glasbærbusken bliver op mod 1,5 – 2 m høj og er en opret busk. Den sælges med sortsnavne, for gæve planteskolegartnere har nemlig udvalgt de allerbedste planter til din have.

Sådan gør du

Plantning i almindelig god havejord i fuld sol og gerne i læ. Du kan plante hele året rundt, når blot jorden ikke er frossen.

Vanding i forbindelse med plantningen er nødvendig. Brug 10 l vand umiddelbart efter, du har plantet. Opfølgende vanding er vigtig i tørre perioder hele den første sæson.

Pasning med gødning hvert forår og vinterbeskyttelse de første år vil give masser af flotte grene med bær til høst hvert efterår.