fbpx

Vand din have

Mediernes overskrifter handler om tørke

Der hersker nærmest feriestemning i hele landet. Soltoppe, shorts og sandaler er blevet hverdag, men der skal stadig lidt mere beklædning på om morgenen, for nætterne er stadig lidt kolde. Meteorologerne melder om mulighed for lidt nedbør i den sidste halvdel af juni, men så vil juli igen byde på sommerligt vejr.

Landmændene klager over manglen på vand, og selv haveejerne begynder at få bekymrende rynker i panden – mindes 2018, hvor vi ikke fik regn i tre måneder! Vandingsforbud lurer lige om hjørnet og det kan komme til at gå ud over mange af havens planter. Med det in mente, skal man så plante nyt?

De hardcore haveentusiaster planter stadig løs

Hvis du vil plante nye planter i din have, så er det vigtigt at du beslutter dig for at passe dem ekstra godt. Du skal se til dem mindst tre gange om ugen, og du skal vande dem, hvis de trænger til vand (hvilket de jo nok gør). Jeg har for en uge siden plantet en rødbladet hyld ved mit fritidshus. Den fik vand under plantningen og vand dagen efter. Nu har den været uden opsyn og vanding i 7 dage, og stod da også og hang lidt med topskuddene. Den fik ca. 5 l vand og nu er den fuldt saftspændt igen. Hvis jeg ikke havde sørget for vand, så ville den begynde at visne og til sidst gå til.

Rødbladet hyld

TIPS Som du måske kan se på billedet, så har jeg blot vandet omkring planten – ikke i hele bedet. For at hindre vandet i at løbe væk, så har jeg undladt at dække jord op omkring planten. Lavet en lille vold, så vandet langsomt kan trænge ned omkring rodnettet

 

Hurtig etablering

Fordelen ved at plante nu er, at dagene er dejligt varme og nætterne er kølige. Planterne får ro til at vokse og udviklet et godt rodnet. Jeg er desuden meget mere ude blandt havens planter, så jeg har meget mere fokus på at få planterne til at lykkes. Jeg glæder mig til at den rødbladede hylds rosa blomsterskærme snart springer ud og nye skud får planten til at fylde endnu mere i mit bed foran huset.

Sommerblomsterne, som du måske har forspiret og priklet skal også i jorden nu. Det kræver også “grønne fingre” at få det til at lykkes uden tab pga. tørke. Er du også den lykkelige ejer af en køkkenhave, så ved du helt sikkert hvor svært det er at få frø til at spire og udplantningsplanter til at gro, når der mangler vand.

Jordbær og kartofler SKAL vandes

Jeg havde engang en skøn samtale med en grøntsagskonsulent. Hun fortalte, at de fleste grøntsager i køkkenhaven godt kan klare sig i en tør sommer, men at hun altid prioriterede at vande jordbærplanterne under bærudviklingen (lige nu) og at kartoffelplanterne også fik vand, for ellers får de skurv!

Prioritering er vel nøgleordet lige nu.

Min vandingsprioritering ser nogenlunde således ud:

  1. drivhuset med tomat- og agurkeplanter
  2. udplantede sommerblomster til skærehaven senere på sommeren
  3. køkkenhaven med kål, ærter, løg m.v.
  4. al nyplantet i bede
  5. krukkerne med sommerblomster, hosta, stauder og hortensia
  6. nysåede græsplæne
  7. planter, der er plantet sidste og forrige år
  8. rosenbedet

Jeg vil ikke sætte vand på græsplænen, der begynder at blive brun og se vissen ud. Den skal nok komme i gang med at gro igen. Jeg vander heller ikke frugttræer, der har groet i haven i mange år. Frugtbuskene (ribs, solbær, hindbær, blåbær, stikkelsbær) er relativt tørketålende, så dem vander jeg heller ikke.

TIPS til at mindske udtørring

Hvis du har mulighed for at lægge et lag græsafklip eller jordforbedring omkring dine planter, så mindskes fordampningen og din vanding holder længere. Jeg undlader at anvende træflis, da det i nedbrydningen tager næring fra planten.