fbpx

Mos i plænen
Lige nu er det en god tid at fjerne mos fra plænen

 

Mos i plænen

Årets rekordhøje nedbørsmængde har givet mosvæksten i græsplænen ekstra gode betingelser. De mange regnvejrsdage har også været gavnlige for ”græsplanterne”, men mange rødder er også hæmmet, hvis plænen har stået under vand i længere tid.

Det gælder derfor om at hjælpe græsset med at gro, så det kan udkonkurrere mængden af mos.

Luft plænen

I en ældre plæne er jorden ofte helt sammenpresset under laget af græsrødder. De mange mm regn har fyldt de små huller og sprækker op og skabt iltfattige forhold i og omkring rodzonen på græsplanterne. Ilt er nødvendig for planterne – måske ikke direkte, men indirekte for at de jordboende mikroorganismer kan sikre næringsoptaget gennem rødderne.

Hvis der er helt tæt af mos omkring græsplanterne, kan de være svært at få ”hul igennem” og luft ned til vækstprocesserne. Derfor taler gartneren ofte om at ”lufte” plænen.

Det kan ske ved at bruge en vertikalskærer, der består af små knive, der skærer ned i græsplanternes rodzone og derved skaber luftveje. Knivene løsner samtidig moskagerne og du kan efterfølgende rive mosset sammen og væk fra plænen.

Tiden er god lige nu

Græsset gror og rødderne er nu stærke nok til, at den lidt grove behandling med vertikalskæreren kan benyttes. Har du ikke en vertikalskærer, så kan en god rive gøre et godt arbejde.

Når du har skåret, revet sammen og måske tromlet din plæne, er det en god idé at efterså med nye græsfrø for at få en tæt plæne.

Gødning er vejen til succes

Græsset skal have næring for at gro. Hvilken type gødning du vælger, skal jeg ikke bestemme, men ønsker du en jævn og god farve, og vil du undgå at svide din græsplæne, så skal du bruge en organisk gødning. Du kan også topdresse med kompost, men vær varsom med at bruge for store mængder – noget kompost kan være meget krasbørstigt og der vil være risiko for svidning.

 

Lille video med processen

For et par år siden lavede vi en video, hvor vertikalskæring og eftersåning af ældre græsplæne blev vist. Se eller gense den 2 min. lange video:-)