fbpx

Tomater egen avl haveglæder
Tid til at få plantet tomatplanter

Start med rengøringen

Forårsrengøring af vores bolig er der nok ikke mange som praktiserer længere, men forårsrengøring af drivhuse bør vi alle gøre. Udover at det pynter med rene glas, så er der nogle ret vigtige grunde til at gøre rent, når drivhuset skal bruges til at dyrke tomater, auberginer, agurker, meloner, chili og peber i.

 

Sæbe eller?

Udover oprydning og opsamling af visne plantedele, skal alle flader gøres rene. Jeg anvender selv brun sæbe, men hvis du overvejer at anvende Rodalon til rengøring af dit drivhus, så skal du være opmærksom på, at Rodalon nedbryder aluminium. Er dit drivhus bygget med aluminiumsprosser, skal du sørge for at skylle godt af med rent vand.

 

 Spindemide

Spindemider

Jeg tænker ofte på de gange, hvor især agurkeplanterne hurtigt bliver kedelige i bladene og mister kræfterne til at danne nye blomster og dermed agurker. Spindemiderne har været på spil.

De er svære at se med det blotte øje, og først når bladene er rigtig kraftigt angrebet, er man ikke i tvivl.

I efteråret lægger spindemiderne et stort antal glasklare små kuglerunde æg i sprækker og revner på drivhuset. Efter en lang vinter venter de blot på, at der kommer friske planter, som de kan ”springe” på og opformere sig.

Spindemider kan, udover agurk, også opformere sig på tomatplanter, aubergine og melon. Er der et voldsomt angreb i gang i dit drivhus, finder de også vej til peber- og chiliplanter.

 

Gode råd mod spindemider

  •  Rengør grundigt med sæbe og vand inden du planter til
  • Plant kun planter, der er fri for spindemider
  • Vær især opmærksom her i foråret. Ser du et angreb kan du nå at købe rovmider (biologisk bekæmpelse) og få dem til at æde spindemiderne og dermed få angrebet under kontrol
  • Når planterne til efteråret er færdige med at give frugter, så fjern de visne planter og blade fra drivhuset

Lys

Udover varme, så er tomat- og agurkeplanterne også afhængige af, at der er masser af lys til deres vækst. Et rengjort drivhus kan afgjort sørge for meget mere lys, end hvis der er snavs og alger på glasruderne.

Gødning

Varme og lys giver kraftig tilvækst og kraftig tilvækst kræver gødning. Vand planterne med en smule gødning hver gang du vander. Anvender du plantekasser, skal der altid gødning med i vandet, når du fylder kasserne op.

Planter du i plantesække, så er der en grundgødning i jorden som gør, at rodnettet nemt kan udvikle sig. Når planterne har brug for ekstra gødning, så finder de det i vandet.

Planter du direkte i jorden eller i store krukker eller andet, så vil jeg anbefale, at du har vandkander stående med tempereret vand, hvor du hælder flydende gødning ned i. Du kan godt bruge regnvand, men du skal være opmærksom på, at planterne godt kan komme til at mangle calcium. Det kan du kompensere for ved at supplere med gødningsproduktet kalksalpeter.

Rådgivning

Har du brug for et godt råd, når du skal i gang med agurker, tomater og andre planter i dit drivhus, så husk på, at der er hjælp at finde i dit lokale havecenter.

 

På Haveglæders Youtybe-kanal ligger flere videoer omkring plantning, beskæring og opbinding af agurker og tomater.

Videoen om rengøring manglede, så den fik jeg optaget i fredagens regnvejr og har netop fået redigeret og lagt den op på Haveglæders Youtubekanal😊

Rigtig god fornøjelse med den nye sæsons egenproduktion af tomater, agurker, aubergine, melon, peber og chili.