fbpx

Bi i æbleblomst

Æbleblomsterne kræver bestøvning for at danne frugt

World Bee Day

FN har udnævnt d. 20. maj til biernes dag. Det er da en rigtig god idé – synes vi alle umiddelbart. Græsrodsbevægelserne har dog været i blækhuset og gør opmærksom på, at World Bee Day refererer til biavler-bier, som kan betegnes som “husdyr” og er en snæver slægt, der alt andet lige spærrer vejen for øget biodiversitet.

Hvis vi ser bort fra politikken i sagen, så er det altid godt at få hjælp fra bierne, når der skal dannes frugter. Det behøver jo ikke være biavlerbier – faktisk mener man, at de vilde bier er langt mere effektive, når det handler om at bestøve. Igen skal jeg ikke gøre mig til ekspert på området, så jeg forholder mig udelukkende til det, som vi i haverne ønsker at bidrage med.

For som haveejer kan man kun være positivt stemt over at få indflydelse på, hvor stor mangfoldigheden er blandt vores insekter. Det kan vi nemlig, når vi vælger at plante haverne til med forskellige planter og ikke blot beklæder jorden med grå fliser/skærver og anlægger en stor græsplæne.

 

Blomst med bi

Gode lister med forslag til planter

Da de Danske Havecentre i 2022 afholdt kampagnen “Havens Dag” blev der udarbejdet nogle nyttige lister over de planter, som bidrager allermest til øget biodiversitet. De scorer højt i pollen- og nektarindhold

Der er i alt tre lister, og du kan enten spørge efter dem i dit lokale havecenter eller downloade dem her:

Året rundt med planter

Stauder (DOWNOAD)

Året rundt med løg og knolde

LøgKnoldeEnårigePlanter (DOWNLOAD)

Året rundt med buske træer slyng

TræerBuskeSlyng (DOWNLOAD)