fbpx

Noget om lavendler

 


Rosa lavendel er ikke så almindelig, men flotte er de

Sommerblomstrende staude

En tur rundt i det brogede sommervejr giver masser af inspiration til at plante i egen have. I denne forhave har man fravalgt den dominerende blå lavendel og plantet den rosafarvede i stedet for. Den blomstrer mindst lige så meget og ser ud til at trives lige så godt som naboens blå.

Som du måske kan se på billedet, så vokser de begge helt ud til vejen med en beton-støttemur. De står faktisk lidt klemt og det er nok egentlig meget godt. Lavendler er nemlig temmelig nøjsomme og må gerne være lidt pressede på plads og vand.

Bag lavendelhækken har husenes ejere plantet flotte hortensia, og de har det nærmest modsat lavendler – de skal have masser af vand. Lavendler er også ofte plantet sammen med roser, og igen er det faktisk lidt modsatrettede behov de to plantetyper har.

Flerårig lavendel latinske navn er Lavandula angustifolia, og de blå sorter hedder ofte ‘Hidcote Blue’ eller ‘Munstead’. Den rosa hedder ‘Rosea’ og der findes også en hvid, med det klingende navn ‘Edelweiss’.

Nyere sorter kan du sikkert også støde på, og så længe artsnavnet er angustifolia, så er der stor sandsynlighed for, at lavendelplanten kommer igen år efter år.

Hold lavendelplanterne i god form

For at opnå en tæt og kompakt vækstform, skal du beskære lavendelbusken. Undlader du at klippe i dine lavendelplanter, så vil de ad åre blive helt bare i bunden og vælte rundt. Lavendel hører til i staudesortimentet, men er egentlig en halvbusk, der danner træagtige grene. Planten har svært ved at danne blade på gammelt ved, så du må aldrig klippe for dybt i dine gamle lavendelplanter.

Tidspunkt

Der er mange, som gerne vil studse lavendelplanterne i den sene sommer. Her fjerner man de afblomstrede stængler og retter planterne til i den ønskede form.
Hører du til dem, der ikke lige får lavet denne studsning – så tøv ikke. Forårsbeskæring er den vigtigste, og tidspunktet er det samme, som når roserne beskæres i april måned.

Sådan klipper du

Lavendel må aldrig klippes længere ned, end der stadig er synlige grønne blade. Vigtigt er det dog at finde lige præcis det sted, hvor du kan klippe så meget, som muligt af – kun derved opnår du en tæt og kompakt blomstring og undgår, at planten bliver åben og vælter rundt.

Lavendelblade og blomster dufter dejligt, og selvom hele planten er spiselig, så er smagen af de grålige blade ret besk – derimod er blomsterne dejligt aromatiske og lidt søde.