fbpx

Lille træ med stor effekt

Perlerøn 595x595

Man kan altid finde plads til perlerøn med det dekorative løv og hvide bær – bliver kun 2 m høj

Rønnetræer viser deres pragt flere gange om året. Når vinterens bare grene med hårde knopper om foråret forvandles til en frodig trækrone dækket med smukke blade, så er det blot optakten til en smuk blomstring i maj – juni måned.

De relativt store blomsterstande omdannes til særdeles dekorative bær, der frem mod vinteren er til stor fornøjelse for både fugle og haveejeren. Nogle arter af røn når at kaste deres høstfarvede løvdragt, så bærrene sidder tilbage som perleplader i stærke farver.

Vidste du at…

Rønnebær er godt nok sure, men det skyldes det høje indhold af C-vitamin? De kan da også anvendes til at lave gelé eller marmelade. En blanding med æble kan anbefales.

Røn er forskelligartede. Japansk røn bliver kun omkring 5 – 7 m høj, mens bredbladet røn nemt når 10 m. De mange forskellige arter af røn gør det muligt at opfylde mange havedrømme, og har du ikke mod på et ”rigtigt” rønnebærtræ, så kan du plante den søjleformede røn, den langsomtvoksende røn eller perlerøn, som mere er en busk og kun bliver 2 m høj. Perlerøn får dekorative hvide bær.

Rønnetræernes flotte høstfarver er et udmærket argument for at invitere planten ind i haven. Især de japanske røn får ualmindeligt flotte høstfarver, og de stærkt fligede blade er store og giver træet et helt specielt udseende.

Blomsterstandene har en helt speciel duft, som lokker mange fluer til. De flittige fluer mæsker sig i nektar og sørger for en god bestøvning.

Sådan gør du

Plantning i almindelig havejord – røn er ikke et krævende træ. Plant i samme dybde, som træet leveres i fra havecentret. Bind træet til en støttepæl. Du kan plante røn hele året, når blot jorden ikke er frossen.

Vanding i forbindelse med plantningen er nødvendig. Brug 10 l vand pr. plante umiddelbart efter, du har plantet. Opfølgende vanding er vigtig den første sæson i tørre perioder.

Pasning med gødskning hvert forår. Røn kan sagtens beskæres, så skab selv den størrelse, som passer ind i din have.