fbpx

Syrenerne blomstrer

I det sydfynske landskab kan man hvert år opleve de smukke hegn med vilde syrener. Smukke syrenfarvede blomster i mange nuancer af lilla over mod lyserød bugter sig i det bakkede land. Blomsterne sender den dejligste duft, og en vandretur eller cykeltur i området kan stærkt anbefales. Vilde syrener hedder Syringa vulgaris på latin. Den kan man selv anskaffe sig og plante i egen have, og den findes sågar også i en hvid version, som hedder Syringa vulgaris ‘Alba’. Det er frøplanter, som giver mange fine blomster.

PODEDE SYRENER
Du kan også vælge at plante udvalgte sorter af den smukke busk. De hedder også Syringa vulgaris, men har derefter et sortsnavn. Det kan være ‘Sensation’, ‘Charles Joly’, ‘Andenken an Ludwig Späth’, ‘Mme Lemonie’, ‘Primrose’, ‘Beauty of Moscow’ og mange andre. Disse sorter er podet på en syrengrundstamme, og fælles for dem alle er, at blomsterstandende er store og blomsterne er utrolig flotte. Lige nu er der masser af forskellige blomstrende planter at finde i dit lokale havecenter, så ønsker du dig podede syrener, er det et godt tidspunkt at komme ud at se.

DVÆRGSYRENER
I hælene på de podede syrener blomstrer dværgsyrenerne også. Her er både planter og blomster i miniversion. Der findes en del sorter af dværgsyren, som du kan se i dit havecenter, heriblandt de helt nye og dejligt blomstrende sorter i serien Bloomerang, som blomstrer hele sommeren og sensommeren. Både de traditionelle dværgsyrener og Bloomerang fås som buske og podet på stammer – sidstnævnte er et oplagt valg til en større krukke, hvor der er plads til lidt sommerblomster under.

 

SYRENSAFT

Til denne opskrift skal der anvendes så mange syrenblomster, som der kan være i 2 l. Blomsterne skal rystes fri for insekter og de kraftige stilke klippes af.

En lage af:
1 l vand
1 kg rørsukker
Skrællen og saften af 2 usprøjtede citroner
– koges op til sukkeret er smeltet. Derefter skal lagen køle ned til max. 40 grader C og hældes over blomsterne, som er lagt i sylteglas. Når blandingen har stået i ca. 24 timer, hældes indholdet igennem et klæde og den fine syrensaft kan hældes på rengjorte flasker og opbevares i køleskab.

Kan nydes som al anden saft, bibringe drinken et spændende smag af forår, eller koges ind som sirup, der er god til mange desserter og kager.

SYRENSNAPS
Kom 5-10 toppe med syrenblomster i en flaske og hæld snaps (uden smag) eller vodka over. Ryst blandingen dagligt og filtrer efter ca. 3 uger. Nu er der dejlig snaps til osten eller sildemaden.

Du finder dit lokale havecenter her