fbpx


Imens stormen raser kan du bage disse dejlige boller og lave æblesmør
Der er ingen tvivl om at 2018 er et fantastisk frugtår. Jordbær, hindbær, stikkelsbær, solbær, ribs, blåbær blev fulgt op af abrikoser, ferskner, figner og nektariner i den varme sommer. Kirsebærtræerne bugnede, blommetræerne ligeså og de tidligste sorter af æbler er blevet melede og plettede. Næste hold æbler i modningsrækken er saftige og sprøde, men falder nemt til jorden. Al den frugt bør ikke gå til spilde, så der bliver kogt meget æblegrød i disse uger.

Hvis du har lyst til at prøve andre muligheder til at bruge dine overskudsæbler, så kan jeg varmt anbefale disse to opskrifter.

Æbleboller

  • 5 dl vand
  • 50 g økologisk gær
  • ½ dl olie (smagsneutral)
  • ca. 650 g hvedemel
  • ca. 300 g groft hvedemel
  • 2 æg
  • 3 tsk. kanel
  • 15 g salt
  • 20 g sukker
  • 300 g fint revet æble
  • 100 g hakket mørk chokolade
Alle ingridienser røres sammen, men vent med de revne æbler og chokoladen, som først tilsættes allersidst. Dejen skal være tyk, men flydende. Lad den hæve tildækket en times til. Derefter formes bollerne med en ske på en bageplade, hvor de efterhæver i ca. 30 min. Bages i 25 – 30 min. ved 200 grader.
Æblesmør
  • ½ kg skrællede æbler
  • 75 g brun farin
  • 2 cm frisk ingefær
  • 3/4 dl æblecider
  • ½ tsk. stødt kanel
  • ½ tsk. revet muskatnød
  • 1 knivspids stødt nellike
  • 1 stjerneanis
  • citronsaft af ½ citron
Æblerne skæres i mindre stykker, ingefær skrælles og hakkes fint. Kom alle ingridienser i en gryde og lad det simre ved svag varme i ca. 45 min. Blend indholdet, så det bliver en ensartet masse. Nu skal æblesmørret igen stå i gryden ved svag varme til det koger ind og bliver gyldent. Det kan tage 1 – 2 timer afhængigt af, hvor højt vandindholdet er i dine æbler. Hæld æblesmørret på rene glas med tætsluttede låg og opbevar det i køleskab.
Æblesmør kan erstatte smør på både rugbrød og lyst brød.