fbpx

Vintergrene i vase
Klip grene ind til drivning, når det ikke er hård frost

 

Vinterarbejde i haven

Mange nyder pausen fra haven og bruger det kolde vejr til at udøve det, som kaldes ”armchair gardening”. Varmer op til en ny havesæson med gode havebøger, artikler på nettet og billeder fra sociale medier.

Hvert år har vi, her i vores have, altid en masse, som vi skal have ordnet, når det bliver vinter – når der bliver tid til at ordne det, som altid er svært at nå, når havens gøremål står i kø.

Beskæring er én af opgaverne.

Vinranke
Vinstokken er klippet tilbage – nu venter de små lodne knopper på forår


Vinrankens beskæring

Inden det blev vinter og frostvejr (slutningen af december) fik jeg beskåret de tre vinranker, som vi har i drivhusene. Tilbage sidder der små lodne knopper, der venter på at bryde til nye lange skud med drueklaser på.

En god og frodig vinranke er med til at danne så tilpas meget skygge, at tomatplanter, agurkeplanter og peber får lidt ro i de varme timer midt om sommeren. Druerne er supersøde og lækre at gå at spise, og med vinterbeskæring og sommerbeskæring er den nem at passe.

Som jeg tidligere har skrevet, så trækker vinranken hurtigt væske op fra roden – beskæringstidspunktet skal ligge nær vintersolhverv inden dagene bliver lange. Så har du ikke nået at få klippet dine vinranker i drivhuset, så brug denne weekend, hvor temperaturen titter op fra dybfryseren og solen måske også vil skinne på dig.

 

Magnolia klip
Større magnolietræer tager ikke skade af at blive klippet lidt i

Frostvejr og beskæring

De hardcore frugtavlere har et tidsbegrænset vindue, hvor de skal nå alle plantagens træer igennem med beskæring. De kigger ofte på vejrudsigten og benytter dagens milde frost til at få beskåret grenene, hvis vintervejret ikke levner nok dage med plusgrader.

Jeg venter helst til grenene er tøet op, for så undgår jeg, at de splintres, når jeg klipper i dem, men jeg har jo heller ikke en hel plantage, så jeg når det nok.

En anden syssel, som jeg gerne vil i gang med er drivning af forårets grene. Vårguld/forsytia, blodribs og ikke mindst magnoliegrene med de smukke sølvfarvede tykke knopper, der langsomt åbner sig i stuens lune.

I dag er det tåget og koldt, men ikke hård frost. Jeg har derfor været ude og klippe lidt grene til weekendens hygge.

 

Kurv med vintergrene
Udover magnoliegrene har jeg også klippet grene fra forsytia/vårguld og blodribs

 

Ja eller nej?

Når det kommer til det konkrete svar på, om du kan beskære i frostvejr, så er svaret NEJ. Vent med at klippe buske, træer, frugttræer og roser til vinterens frost har sluppet og der er mere stabile plusgrader i sigte.