fbpx

Dyrk selv blåbær

Blåbær

Det er en daglig fornøjelse at gå ud i rækken af blåbærbuske og plukke rigelige mængder til morgenmaden, madpakken og som en snack

 

August måned byder på mange gode spiselige frugter i haven. Blåbær er én af dem, og jeg har i årevis haft fornøjelsen af at plukke masser af blåbær på de otte buske, som jeg har plantet i min have.

Altid i surbund

Uanset om du planter dine blåbærbuske i højbede, krukker eller i din have, så skal du bruge en god kvalitets surbundsjord. Blåbær er nemlig surbundsplanter og vokser i samme jord, som bl.a. rhododendron. Jeg gravede en rende der var 80 cm dyb og ca. 1 m bred. I renden hældte jeg surbundsjord (spagnum) og plantede så mine otte buske. Det er ca. 10 år siden, og jeg har to gange “fyldt” op med frisk spagnum ovenpå bedet, da spagnum omsættes over tid og derved forsvinder. 

Bestøvnig

Blåbær bestøver sig selv, men du får et større udbytte, hvis pollen krydses med naboplanten. Jeg har 3 sorter med to planter af hver samt to enkelte planter i yderligere to sorter. Kunsten er at finde sorter, der nogenlunde blomstrer på sammetidspunkt, men i praksis oplever jeg ikke denne problematik – der er altid mange blomster, og der dannes altid mange bær.

Pasning

I forbindelse med plantningen var jeg meget opmærksom på at få vandet planterne godt – især i foråret, hvor der kan være langt mellem regnbygerne. Efter tre vellykkede år med masser af nytilvækst, har jeg faktisk ikke vandet planterne. De klarer sig forbavsende godt uden hjælp, men det skal også siges, at de står med tung lerjord omkring sig, hvilket sikrer fugtigheden.

Hvert forår giver jeg surbundsgødning til mine buske.

Beskæring af grene, der ligger henad jorden har været nødvendigt flere gange – anden beskæring bruger jeg ikke.

God blåbæris

Hos mine gode gartnervenner Bent og Laila fik jeg for nogle år serveret en skøn blåbæris – den kan varmt anbefales.

Lailas blåbæris

3 dl blåbær
3 spsk. sukker
3 æggeblommer
100 g flormelis
1 spsk. vaniljesukker
¼ l fløde
Blåbær og sukker koges, sigtes og afkøles. Æggeblommer piskes med flormelis og vaniljesukker og blåbærmassen vendes i. Pisk fløden til skum og vend forsigtigt de to blandinger sammen til den færdige is, der sættes i fryseren.