fbpx

Sådan fjerner du vanris

 


Klik på billedet – så starter videoen

 

Beskæring af vanris er helt enkelt

Vi må leve med et lidt køligt vejr en stund endnu, så hvorfor ikke benytte tiden til at få beskåret havens træer og buske? I denne video viser jeg, hvordan jeg beskærer en gammel kvæde, som står her i haven. Ligesom æble- og pæretræer, hører kvæde til de frugttræer, som vi kan beskære på denne årstid.

 

 

HVORFOR ER DET NØDVENDIGT?

Hvis jeg lod alle de lodrette grene stå urørte, ville de til sommer dække min kvædebusk med et massivt lag af grønne blade – de lange grene sætter nemlig ikke nogen frugter. Frugterne, som sidder nede i planten, har brug for lys og luft, så den “grønne hat” vil genere modningen. 

 

NÅR DU FØRST ER BEGYNDT, SKAL DU BLIVE VED

Frugttræer gror og sætter dejlig frugt, som vi kan nyde. Når træernes kronegrene enten bliver for lange eller generer hinanden, så kan vi beskære dem. Med grensav og ørnenæb går vi hårdt til værks og former en krone, hvor der er godt med luft og lys til frugterne. NÅR vi har udført denne beskæring, så vil træet helt naturligt reagere med at vokse sig stærk. Det gør det mest effektivt ved at danne disse lodrette meterlange skud, som kun har blade – og ikke danner nogen frugt. Har du derfor allerede været i gang med beskæring af havens frugttræer, så skal du hvert år gennemgå træet og fjerne de lodrette vanris.

PS når du af en eller anden årsag ikke at fjerne vanris i vinterhalvåret, så kan du også nå at gøre det til sommer:-)