fbpx

Fem ting du straks bør gøre

 


Terrassen må gerne være tip top, så du kan nyde sensommeren

BEVAR ROEN OG FERIESTEMNINGEN

Hvis du har været på ferietur og efter nogle uger vender tilbage til din have, så vil du sikkert få et mindre chok. Årets vejr i juli har virket utroligt positivt på havens planter, men kan også give haven et indtryk af at vore overgroet og med en tendens til at ligne en jungle. Alle steder du ser, er der ting, som skal gøres. Det kan godt virke fuldkommen uoverskueligt, for hvor skal man begynde? Du får her mine fem bud på en hurtig have-makeover, så feriestemningen kan fortsætte her ind i august, hvor det virkelig er blevet sommer.

(1)TERRASSEN

Der skal være rart på terrassen og de steder, hvor man kan sidde og drikke en kop kaffe eller spise middag. Når plænen er klippet, så klip også kanterne. Det giver en dejlig ro og når man sidder og nyder haven, så vil de lange græstuer ikke genere øjet. Fej og lug for ukrudt mellem fliserne. En træterrasse skal ikke luges, men en tur med kosten er altid en god idé. Planterne på terrassen (krukkerne) pilles for visne blade og blomster. Vandes, gødes og plantes om, hvis det er nødvendigt. Planterne omkring terrassen, hvis du har bede her, skal også tjekkes. 
Når du på den måde laver et område med ro lige omkring terrassen, så kan resten af haven sagtens stå grøn og frodig.

(2)INDGANGSPARTIET

Når du hver dag kommer hjem fra arbejde og skal slappe af og måske gå lidt i haven, så er det vigtigt, at opgaverne ikke allerede starter der, hvor du kommer ind på din grund. Har du en indkørsel, så sørg for at der ikke er ukrudt, klip evt. hækken og ryd op, hvis der står redskaber eller andet, som generer øjet. Har du en god oplevelse, når du entrerer dit hjem og have, så skal der meget til at vælte dig.

(3)KØKKENHAVEN

Her er der masser af bar jord og stor risiko for, at ukrudtet vil myldre op. Samtidig er mange af de afgrøder, som du såede tidligt, være færdige med at yde. Det kan være salat, ærter, løg. Dem kan du hurtigt fjerne og få de visne dele på komposten. Tilbage er der rig mulighed for at få renset jorden for ukrudt, rive jorden og evt. så nye afgrøder.
Rodfrugter, kål, bønner og andre sensommer/efterårsafgrøder er vokset godt til, men her skal du måske ind og luge lidt, hvis planterne ikke har dækket helt for nyt ukrudt. Har du lange lige rækker med sommerblomster til buketter, så skal du også igennem her for at fjerne evt. uønskede ukrudtsplanter.
HUSK at klippe en buket til havebordet – det har sommerblomstplanterne godt af, for så busker de sig og sætter endnu flere blomster.

(4)DRIVHUSET

I drivhuset er der nye velsmagende tomater klar til at blive spist. Toppen er vokset i længden og har sat flere sideskud, så find en skarp saks og få klippet dem af og bind toppen til. Er planterne nået op til tagets top, så bind dem hen langs taget.
Agurkeplanternes blade kan være ramt af spindemider eller svampesygdomme, så dem skal du klippe af. Er planternes vækst gået i stå, så fjern dem helt.
Tjek peberfrugterne, chili og auberginerne – der er sikkert modne grøntsager til salatskålen.
Vand godt og sørg for at tilsætte gødning, så planterne ikke mangler noget.
Dyrker du vindruer i dit drivhus, så skal du sommerbeskære, så der kommer godt med lys ned til klaserne. Klip de lange skud af, hvis der ikke er druer på. Fjern sideskud og klip længden, så der kun er 2 – 3 blade efter klasen. 

(5)STAUDER OG ROSER

Forårets stauder er afblomstrede og sensommerens anemoner og sankthansurt er klar til at tage over. Hvis dine staudebede emmer af kaos, så klip nogle af de visne og afblomstrede toppe af og læg dem på komposten. Der skal ikke ret meget til, før det ser fornuftigt ud igen. Fjern også de enkelte stykker ukrudt, der har formået at vokse igennem staudeplanterne.
Rosernes sommer har været imponerende at følge. Der er masser af blomster og friske og sunde blade. Du kan med fordel “dead-heade”. Det betyder at fjerne de døde blomster. Det er et hyggeligt arbejde og resultatet er så fint. Roserne skal have deres sidste portion gødning her i starten af august. Så kan de afslutte deres vækst og blive stærke til vinteren.