fbpx

Snart skal hækken klippes – eller skal den?

 

Flot ser det ud når havens hække er helt stramt klippede og understreger havens rum

Sankthans nærmer sig og skal hækken klippes?

LIGUSTER
De flotte grønne hække er for længst sprunget ud med nye friske blade, og lige nu står de frodige, men stadig i en pæn form. Liguster vokser egentlig mest i sommeren. Alligevel har de fleste haveejere med en stramt klippet ligusterhæk det bedst, hvis hækken klippes inden Sankthans.

Det betyder så også, at hækken igen skal klippes til august/september. Ønsker du kun at klippe liguster én gang om året, så vent til august.

BØG
Hvis man planlægger godt, så bør det ikke være nødvendigt at klippe bøgehækken mere end én gang. I starten af juli måned laver bøgehækken en sidste strækningsvækst, og først når den er færdig, skal du klippe. Årene er ikke ens, men en godt råd er at vente med bøgehækkeklipningen til juli eller starten af august.

BUKSBOM
Kugler, kegler og hække af buksbom er smukke og meget populære. Når formerne skal holdes på buksbom skal du klippe både nu i juni og igen i august/september.

LAURBÆRKIRSEBÆR
Den meget populære laurbærkirsebærhæk kræver et minimum af klipning, og ønsker du at rette den lidt til, så skal det foregå med håndsaks, så bladene ikke klippes igennem. Evt. beskæring af laurbærkirsebær skal ske i juni/juli måned.

HVORFOR SKAL HÆKKEN KLIPPES?
Hvis du gerne vil have en fin tæt hæk, så kræver det klipning.

En helt ny hæk “bygges op” til ønskede højde, og du skal kun klippe på hækkens sider. Du skal klippe 2/3 af tilvæksten af. Hækken vil så danne flere nye skud. Først når hækken er høj nok, skal du klippe den i toppen.

En etableret og ældre hæk skal klippes så langt tilbage, at der kun er minimal ny tilvækst. På den måde forbliver hækken tæt og grøn uden at blive alt for bred. Undlader du at klippe hækken, vil planternes grene i løbet af et år blive meget lange og hækken være ude af facon.

Der er gode argumenter for at undlade at klippe hækken, for det giver mere dyreliv og understreger det naturlige look. Hvis det er muligt at undlade at klippe et par meter af eks. ligusterhækken, så var de måske forsøget værd – hækken vil både blomstre og danne sorte bær til gavn for insekter og fugle.

UKLIPPEDE HÆKKE
Vil du gerne undlade at klippe hæk 1 – 2 gange om året, så kan du vælge en uklippet hæk. Det kan være en bambushæk, spiræahæk, potentil eller en laurbærkirsebærhæk. Du kan hente mere inspiration og få flere råd i dit havecenter.

HÆKKENS FORM
Når du skal sikre dig, at hækken ikke bliver bar i bunden, så er selve formen på hækken vigtig. Den må nemlig ikke skygge for sig selv.