fbpx

Lunere vejr på vej – nu kan roserne beskæres

FROSTSKADER

De seneste mange dages nattefrost har været hård ved mange af årstidens tidlige blomster. Mange steder er f.eks. magnolieblomsterne blevet grimme og brune, men nu ser det heldigvis ud til at være ovre – for denne gang.

NU KAN ROSERNE BESKÆRES

Som haveejer kan det godt være udfordrende, når vejret i foråret kommer fra nord. Der bliver garanteret tjekket vejr på diverse vejrtjenester, for hvornår er risikoen for nattefrost ovre? Det har været en lang periode med mange dages nattefrost og heldigvis masser af sol om dagen. Nu er vejret “det gamle kendte” fra vest med vekslende skyer og sol. En lille byge og blæst får vi også.

Det betyder så også, at det nu er muligt at få klippet roser, lavendel og sommerfuglebuske tilbage.

Det kølige vejr vender nok tilbage. Ofte følger det tidspunktet for fuldmåne, så hold øje med d. 8. april og 7. maj (her er det fuldmåne).

dette tidligere nyhedsbrev beskriver jeg kort, hvordan roserne skal beskæres.

HORTENSIA
Jeg er ikke sikker på, at mine hortensiabuske vil blomstre så meget i år. De havde nemlig mange nye grønne skud inden perioden med nattefrost, og disse grønne skud er blevet meget brune. Om nogle uger vil det vise sig, om frosten har skadet det inderste af skuddet – der hvor blomsteranlægget er. Jeg krydser fingre for, at planten har formået at beskytte de vigtige blomsterknopper, så busken vil blomstre fint til sommer.

Det gælder kun for almindelige hortensia, Hydrangea macrophylla, de øvrige typer af hortensia danner først deres blomster når de begynder at vokse – her skades blomsterne ikke af frost.

Derfor er det også rigtig vigtigt at holde saksen i lommen, for beskærer du dine almindelige hortensia, så klipper du blomsterne af.

Jeg lagde en kort video op om beskæring af alm. hortensia – videoen finder I på haveglæders facebookside

 

FRUGTHAVEN
Jeg mangler stadig at få beskåret brombær, blåbær, ribs og solbærbuske. Tiden i haven er nemlig blevet brugt på at rydde op i blomsterbede, klippe ned og luge ukrudt!

Beskæring af frugtbuske kan udføres over de næste uger – derefter vil planterne være langt fremme med deres blade, og så bør du lade planterne stå i fred og ro.

Brombær beskæres, så der kun er de grene tilbage, som endnu ikke har båret frugt.

Ribs, solbær, blåbær og stikkelsbær beskæres, så buskenes grene tyndes ud. Jeg fjerner hvert år ca. 1/3 af alle grenene, og det er vigtigt altid at fjerne de ældste grene – på den måde forynges buskene hele tiden og det giver masser af god frugt – selv på meget gamle buske.
Desuden fjerner jeg de grene, som ligger henad jorden. Der er ikke meget ved at kravle rundt og plukke frugt med jord på.

Jeg beskærer ALDRIG helt unge buske. Først når de er ca. 3 år gamle begynder jeg at tynde ud i de ældste grene.