Hvilken gødning?
Det er lidt af en gødningsjungle, man skal igennem, når planterne i haven skal startes op hvert forår
Det er ikke religion, men det er tæt på. I bund og grund handler det om at gøre sit bedste for at havens planter strutter af sundhed og ser grønne og frodige ud. Nogle tror derfor på en bestemt type gødning, mens andre har rigtig god erfaring med en anden.
HVAD SKAL JEG VÆLGE? Der er nogle få faktorer, som du skal tage hensyn til:
1. hvilken type jord
Er din jord sandet, meget lerholdig eller midt imellem?
Gødning til sandet jord I en sandet jord, er der færre lerpartikler til at lagre den gødning du giver. I en sandet jord er udvaskningen højere, så det vi kalder flygtige gødninger er ikke optimale. Du bør derfor gøde med naturbaserede gødninger, som frigiver gødningen over en længere periode, og derfor ikke udvaskes så let.
Gødning til lerholdig jord I lerjorden er der selvsagt mange lerpartikler, som er i stand til at lagre den gødning, du giver. Her har det ikke så stor betydning, om du anvender den ene eller den anden slags gødning.
2. hvilke planter
Nogle planter fordrer mere gødning end andre. Roserne er et godt eksempel på en plantegruppe, som meget gerne vil have gødning nok i hele vækstsæsonen. Vi anbefaler at gøde roserne hver måned fra april til august. Lidt hver gang. I jordbærbedet bør du til gengæld ikke gøde overhovedet. Her vil gødning betyde kraftig vækst af blade og store vandede bær. Det gælder for næsten alle andre af havens planter, at de gerne vil have lidt gødning, når de skal i gang med at vokse.
Undtageler findes også. Alle havens prydløg er allerede ovre i blomstringsfasen, så de skal ikke gødes nu (først til efteråret), mens buske, stauder og planterne i frugthaven kvitterer for næring netop nu.
Til sommerblomsterne i krukkerne er det en god idé at anvende gødningsbolcher – så slipper du for at gøde med flydende gødning hver gang du vander.
I drivhuset, hvor tomatplanter, agurkeplanter og alle andre hurtigtvoksende planter gror, skal du anvende flydende gødning eller drysse naturbaseret gødning på jorden, hvis du dyrker i drivhusets bund.
3. miljøet
Det med miljøet er ikke uvæsentligt. Landbruget har i mange år fået negativ omtale, fordi de gødede deres marker så ustrategisk, at kvælstof løb ned i vores vandløb og ødelagde naturen. Sådan en adfærd ønsker vi ikke at stå for i haverne. Her passer vi på naturen, som vi er en del af. Vær derfor opmærksom, når du gøder. Beregn hvor meget gødning, der skal række til 100 kvm., og mål det ud, så du ikke kommer til at overgødske. Den største udvaskning får vi på bar jord – altså hvor der ikke er noget reelt forbrug af gødning. Et godt eksempel er, at man jo ikke skal sprede NPK gødning ud over den nysåede køkkenhave, hvor planterne slet ikke er gået i gang med at vokse endnu.
TIPS Det behøver ikke at være dyrere pr. kvadratmeter, når du vælger en dyrere gødning. Ofte er langtidsvirkningen så god, at du kan undlade at gøde flere gange. Få en snak med din gartner, som selv har en masse erfaringer med brug af forskellige gødninger.
PS Haveglæder er ikke sponsoreret af noget gødningsfirma, og har derfor ingen preferencer overfor gødningsprodukter
|