fbpx

MÅNEDSSKIFTE OG SIDSTE EFTERÅRSMÅNED
November har meldt sin bratte ankomst, og flere og flere træer står nøgne med flotte grenskulpturer i kontrast med en himmel, der nogle dage er helt mørk og andre dage lidt mere klar – lyst op af den lavthængende sol. Den sidste efterårsmåned er godt i gang, og inden længe spreder duften af gran og levende lys sig i alle stuer. Trods årstiden sker der fortsat en hel masse i haven – og der er stadig mange opgaver, som du med fordel kan tage dig af, inden det for alvor bliver vinter.

FÅ NU LAGT DE LØG!
Hvis du også er lidt vild med forårsløg og nemt lokkes til at købe et par poser med spændende tulipaner, prydallium eller crocus, så er det ved at være tiden til at få dem lagt. De kan jo sagtens tåle at stå i poserne, men først når de er plantet ud i din have, vil du få glæde af dem til næste år. Tulipaner og prydallium kan du lægge frem til december, men du bør få dem i jorden, mens den endnu er god at grave i og temperaturerne ikke er på frysepunktet. HUSK også at lave et par krukker klar – de skal stå hele vinteren, så de er klar til at trækkes frem til foråret. Har du ikke prøvet at lægge løg i lag, så kan du læse mere om det i denne artikel

KØR EN TUR MED PLÆNEKLIPPEREN
Så længe laget med nedfaldne blade er ganske let, så er det bare med at køre dem igennem med plæneklipperen – husk at indstille klippehøjden, så du ikke slår græsset helt i bund. Bladkonfettien er mad for især regnorme, og når de bryder jordskorpen i din plæne, så er de med til at løsne jorden og gøre den klar til at modtage nedbør. Bladene er faktisk med til at øge det naturlige liv i din plæne, så benyt dig endelig af at komme af med bladene på denne måde – og det behøver ikke tage mere end 30 min.

RENS DRIVHUSET
I drivhuset er det ved at være slut for i år, og der skal ryddes ud, ryddes op og gøres rent. Det er et arbejde, som nok tager lidt mere end en halv time, men så kan den gøres over flere dage – også selvom det regner, kan du arbejde her. Klip de umodne tomater af og lad dem eftermodne – gerne i din vindueskarm. Tøm huset for de grøntsagsplanter, som ikke længere duer og sørg for at få alle planterester fjernet. De grove stængler kan sagtens ende på komposten, men husk at fjerne opbindingssnorene. Nogle vælger også at vaske drivhuset ned allerede nu – det kan nu godt vente til foråret. Har du høns og dyrker du i jorden, så er det oplagt at invitere hønsene ind til at rydde op for larver og smådyr.

RYD OP
En runde i haven giver som regel anledning til lige at få ordnet de ting, som man slap. Småprojekter som færdiglugning, nedklipning af sommerblomster i skærehaven, opgravning af georgineknolde, høst af rødbeder og de sidste bønner – der er mange små opgaver som dukker op, når man går en tur i haven. Også redskaberne står ofte hist og her. Snup et par stykker hver dag, og saml de brugte redskaber sammen, så de kan blive vasket og sat til tørre. Senere i vinter kan du gå dem efter – smøre, slibe og måske lakere håndtagene.

PLANT
Trods sidste weekends vinterlige vejr, så er det altså stadig oplagt at plante i haven. Nærmest alt kan plantes nu, og i dit lokale havecenter kan du altid finde et stort udvalg af relevante planter til din have.