fbpx

Rubus Autumn Bliss 04

I gruppen af de mange dejlige bærbuske i haven, er hindbær én af de allerbedste. Det er de, fordi smagen er dejlig koncentreret og bærret er meget saftigt. Hindbærbuske bærer hurtigt frugt, efter man har plantet dem. De er rimelig nemme at passe, når blot de plantes, så de ikke spreder sig. Bind dem op på stativ, eller hold grenene oppe med snor, så de ikke knækker, når buskene tynges af moden frugt.

Forår eller efterår

Det er egentlig lige meget, om man planter hindbær forår eller efterår. Køb planterne i potter. Der er altid en lille gevinst i at plante om efteråret, hvor planterne har resten af året til at etablere sig, og derved er lidt foran inden foråret kommer. Hindbær plantet om foråret fra potter vil dog allerede kunne give lidt bær første år.

Hindbærbedet

Det er godt at have styr på hindbærerne fra begyndelsen af. Hindbær hører til Rubus familien og én af deres kendetegn er, at de spreder sig ved rodskud. Det vil sige, at planten danner underjordiske skud, som den sender ud fra plantens basis. Det er der jo egentlig ikke noget galt med, men det kan være lidt upraktisk, at hindbærbedet sådan flytter sig.

Placér eventuelt hindbærbedet i græsplænen. Når græsset omkring bedet bliver slået, vil rodskuddene også blive slået, og derved udvikler de sig ikke. En anden løsning er, at plante hindbærplanterne i en karm. Sæt brædder rundt om arealet og fyld op med havejord eller lerblandet spagnum. De rodskud, som planterne laver, vil blive begrænset til at skyde op inden for karmens rammer. Karmen kan så bruges til at “hegne ind”, for hindbærplanternes overhængende skud skal helst have en snor.

Ønsker man at dække bedet med barkflis, kan det sagtens lade sig gøre. Læg minimum 10-15 cm dække på jorden, som er renset godt for ukrudt.

Hvert år skal dækkematerialet suppleres, da det naturligt nedbrydes og forsvinder. I denne nedbrydningsproces bruges en masse kvælstof. Bruger man flis i haven, skal man altid gøde ekstra med kvælstof hvert år.

Gødning af hindbær skal ske hvert forår, når de nye skud skal udvikles. Brug eventuelt kompostblanding, animalsk gødning eller almindelig NPK gødning. Doseringen står på de enkelte produkter.

Sortsvalg

De fleste hindbærsorter, som er i handlen er gode. Der er lidt forskel på tidspunktet for, hvornår bærrene er modne. De tidlige sorter ‘Algonquin’, ‘Meeker’ og ‘Glen Prosen’ er alle tre gode juli-sorter, mens efterårssorten ‘Autumn Bliss’ først modner fra midten af august og helt hen til 1. oktober. Det er en god idé at have både sommer- og efterårssorter af hindbær.

Beskæringen

Sommersorterne danner næste års frugter på foregående års skud. Klipper man dem helt ned om foråret, vil der ikke komme nogle bær. Ved sommersorter af hindbær, er det kun de skud, som har båret frugter, der skal beskæres.
Efterårssorter danner årets frugter på indeværende års skud. Derfor skal alle efterårssorternes grene klippes ned om foråret.

Fornyelse af hindbærplanter

Især gamle hindbærplanter kan lide af virus. Virus, der generer planterne så meget, at der ikke altid kommer ret mange bær. Har man et gammelt, lidt kedeligt hindbærbed, kan det godt være nødvendigt at udskifte planterne. Ser man rødlige partier på stænglerne, som resulterer i visne blade, skyldes det en svampesygdom, og man skal klippe de angrebne grene væk og brænde dem.

Af Marianne Bachmann Andersen