fbpx

Vindrueklase i drivhus

Forberedelser til næste års druer i drivhuset starter nu

 

Inden nytår

Hvornår de forskellige haveplanter skal beskæres kan være svært at holde styr på. D. 1/1 er som regel en dato, de fleste kan forholde sig til, og det er en god dato at minde om rette tid for beskæring af vinranken i drivhuset.

Beskæring vinranke

Tidligt forår

I drivhuset står vinranken godt beskyttet mod kolde vintervinde og vil derfor ofte få forårsfornemmelser ret tidligt. Saften i planten stiger, og hvis du venter med at udføre vinterbeskæringen til efter nytår, så stiger risikoen også for, at planten allerede er i gang med at sende væske til de svulmende knopper. Klipper du i en plante med opadgående saftspænding, vil du måske opleve at planten gutterer (at der dannes dråber på de ar, som beskæringen efterlader).

I rette tid

Jeg blev sidste år spurgt, om man så ikke skal beskære sin vinranke, hvis man ikke nåede at gøre det inden nytår? Vi kan ikke altid nå ting på det rettet tidspunkt, og hvis du ikke når at klippe dette års sidegrene ind inden safterne stiger i planten i det nye år, så vil jeg anbefale, at du udsætter beskæringen til det tidspunkt, hvor de første grønne blade åbner sig. Det vil, afhængigt af vinteren, være omkring starten af marts måned.

Når du udsætter beskæringen, sikrer du dig, at planten med de nye blade har kræfter nok til at ”lappe sig selv”, hvis der flyder væske ud af sårene.

Bonussen ved at beskære nu i rette tid er, at de grene du klipper af ikke bruger af plantens ressourcer, men kan sende hele energiladningen efter de knopper, som du bestemmer, den skal bygge videre på.

 

Se med her, når vi viser, hvordan du vinterbeskærer vinranken i drivhuset – videoen tager kun godt 4 min.