fbpx

Sommer blomsterbuket

 

Bevar feriemagien

Har du været hjemmefra i en uge eller mere, så kan man næsten få et chok, når man møder sin have. Den danske sommer har været gavmild med vand – vand, som planterne tørstede efter, og som har fået alt til at gro – ja næsten til at gå helt amok. Det gælder om at holde hovedet koldt og ikke komme i sensommer-havestress-humør.

Hvor skal man så tage fat?

Det kan være svært at prioritere, hvilke opgaver, der er vigtigst.

Måske er det græsplænen, der er blevet helt vildt lang og måske skal klippes af to omgange? Først i den høje indstilling, og derefter lavere. Måske er det nødvendigt at samle afklippet op?

Er der tomat- og agurkeplanter i drivhuset, så trænger de til knibning, opbinding, vanding/gødskning og høst af de modne tomater og nye agurker.

Vinrankens lange sommerskud skal klippes af – blåregnens ligeledes lange skud klippes ind, så der dannes blomster til næste år. Andre slyngplanter og slyngroser er måske kommet på afveje og skal hjælpes på plads eller beskæres.

Der er nok at gribe og gøre i, og det kan ikke lade sig gøre at nå det hele på én gang.

Det løber ingen vegne

For mange år siden besøgte jeg et ældre ægtepar med en temmelig stor have. Det var en smuk cottagegarden i England. Jeg spurgte, om de havde mange til at hjælpe sig med at holde haven. ”Nej da, vi klarer det hele selv ud fra mottoet – hvad vi ikke når i dag, når vi nok i morgen eller en anden dag”.

Denne sætning forsøger jeg også at indprente mig, når dagens timer ikke slår til og ukrudtet vælter op i den nyplantede hæk, mellem grøntsagerne i køkkenhaven og når en sky af skørtidselfrø kommer flyvende fra staudebedene. Jeg kan ikke nå det hele på én gang😊

 

Min prioriteringsliste:

  1. vand til planter i krukker, hvis de ikke har fået regn nok
  2. knibning og opbinding af tomater og agurker
  3. græsplænen
  4. sneglegift omkring georginer og sommerblomster i krukker
  5. høste modne solbær, ribs, brombær og blåbær
  6. plukke blomster til en buket
  7. beskæring af vinranke og blåregn
  8. opbinding af slyngroser
  9. lugning af de højeste stykker ukrudt, der er ved at springe i frø

 

HUSK at bevare feriens magi, når hverdagen igen melder sig!