fbpx

æblefrugt junifald

Udtynding af frugt efter junifald

Junifald – hvad er det?

Den overdådige blomstring hos mange af vores frugttræer er ovre og nu vil de bestøvede frugtanlæg svulme op og danne de æbler, som vi til august eller efteråret kan mæske os i. Æbletræerne er lige nu i gang med at abortere et stort antal frugter. De løsnes fra planten og dratter ned under træet, og det ser faktisk noget dramatisk ud. Junifald er betegnelsen for de frugter, der falder til jorden netop her i juni måned. Både kirsebær, blommer, ferskner, abrikoser, nektariner, pærer og æbler “kaster” en del af de små frugter.

Udtynding kan blive nødvendigt

Når de små aborterede frugter er faldet af, så sidder der stadig en del frugter tilbage på træet. Mod slutningen af måneden er det derfor smart at kigge træet igennem og tynde ud, hvis frugterne sidder meget tæt. Har du et stort gammelt frugttræ, så betyder det ikke så meget, men er du den glade haveejer af et træ, der er få år gammelt, så gør du dit træ en kæmpetjeneste ved at fjerne nogle af frugterne.

Som jeg viser i billedserien øverst i indlægget, så fjerner jeg så mange frugter, at de sidder enkeltvis tilbage. Du kan også sigte efter at “nøjes” med 50 æbler på dit træ (hvis det er 2 – 5 år gammelt). De færre frugter giver flottere frugter med bedre solchance og derved ekstra meget frugtsukker. En anden fordel ved at udtynde frugter er, at træet ikke bliver overbelastet. Både vægtmæssigt, så grenene risikerer at brække, men også vækstmæssigt, for frugtdannelse kræver mange ressourcer.

æblehøst dyrk selv

Her er det sorten ‘Rød Aroma’ som giver store flotte røde æbler, når frugterne udtyndes efter junifald