fbpx

Sådan lægger du blomsterløg i haven

Allium hvide
Hvide prydallium er blot nogle af de skønne blomsterløg som du lige nu skal komme i haven for at få blomster til næste år

Så dybt skal blomsterløgene lægges

Det er ikke alle råd og tips, som er nemme at forklare i ord. Når man skal forklare reglen om læggedybden på blomsterløg, så kan man godt vrøvle lidt. De skal nemlig ned i den dybde, som svarer til løgets højde x 3. Årsagen til, at de skal så langt ned i jorden er, at de har brug for plads til at arbejde på. Løgene, som vi køber i poser, er sideløg eller yngleløg. Det er løg, som stammer fra et større løg, der har vokset i en mark (oftest i Holland). Her høster man de afblomstrede løg og brækker så de små yngleløg af for at kunne sælge dem. Når løgavleren igen skal plante sin mark til, så gør han det samme, som vi gør – lægger løgene i jorden og venter på at de vokser op, blomstrer og deler sig.

Måske har du lagt mærke til…

Har du været ude for at skulle flytte nogle blomsterløg i din have, så har du måske observeret, at det kan være ret omfattende at grave dem op. De ligger faktisk dybt nede i jorden. Selv om vi lægger løgene dybt, så vil de selv bevæge sig endnu dybere ned – det er deres natur. (Her skal jeg hurtigt indskyde, at det gælder for de fleste blomsterløg – der er altid undtagelser)

 

Grav – del og plant

Når løggene naturligt deler sig, så får du flere blomster. I mange år fungerer det rigtig godt, men har du mere end 25 år gamle klynger af vintergækker eller påskeliljer i din have, så ser du måske, at der er flere grønne blade end der er smukke blomster? Det skyldes, at der er for trangt i samlingen af løg. Når vintergækkerne eller påskeliljerne til foråret er afblomstrede, så kan du med fordel grave dybt ned og tage klyngen af løg op. Del dem nu ud og plant dem igen.

 

Mangler du vintergækker, påskeliljer, pinseliljer, vibeæg, kejserkroner, scilla eller allium i din have, så køb lige nu de tørrede løg og læg dem i grupper med 5 – 10 løg. Så får du allerede til foråret glæde af de smukke forårsbebudere.

Vintergækker

 

 

Lige nu er der et stort og bredt udvalg af mange forskellige blomsterløg i dit havecenter. Måske savner du de tidligtblomstrende erantis, de flotte pinseliljer, dejligt duftende hyacinter eller smukke tulipaner? Nogle af havens bede med løvfældende buske kan med fordel plantes til med tidlige forårsløg – på den måde får du tidligt fornøjelsen af din have. Husk også på, at mange blomsterløg er vigtige nektarplanter. Når bierne vågner og skal have næring, så mangler de ofte de tidlige forårsblomster.

Kig forbi og lad dig inspirere til at få endnu flere blomster i forårshaven – man kan næsten altid finde plads til blomsterløg i haven.

Jeg har netop redigeret denne video på 3 min, hvor jeg forklarer læggedybden, når der skal blomsterløg i havens bede