fbpx
Hvorfor modner mine figner ikke?

Figner
Ikke alle er så heldige, at deres figner vokser sig store og færdige til høst

Dyrk figner

 

Figner elsker varme og sol. Plant gerne op mod en lun sydvendt væg eller i dit drivhus.

Jord

Figenbusken stammer fra Middelhavet og her er jorden lerholdig, men stærkt drænende. Figner vokser kraftigt, når de vandes godt, men står de meget fugtigt i efteråret og vinteren, så mistrives planterne.

Plantning

Når du planter din figenbusk, så sørg for at grave et dybt plantehul – gerne 80 cm dybt. Ibland gerne lidt god plantemuld til jorden, du har gravet op. Sørg for at potteklumpen er godt vandet op. Placér planten, så den flugter med jordens højde og fyld så den løse jord ned omkring potteklumpen. Pres jorden til og vand nu med mindst 20 l vand.

Bestøvningsforhold

De typer af figen, som vi planter i Danmark er alle selvbestøvende. Du kan få flere forskellige sorter af figen. Nogle har deres oprindelse på Bornholm, Røsnæs eller Samsø. Det er lune steder, som figenbuske kvitterer for med masser af lækre fuldmodne figner hvert år.

Hvorfor modner fignerne ikke?

Jeg har før fået dette spørgsmål, og svaret på spørgsmålet er ikke altid lige enkelt. Min egen erfaring med dyrkning af figen er svingende. Vores haves placering er ikke på en lun ø i de danske farvande. Her er koldt og foråret er ofte længe om at indtræffe. Vi har derfor plantet vores figenbusk i et drivhus, og så burde det måske være ganske enkelt…

Jeg oplever, at vores figenbusk, der er næsten 20 år gammel, har det alt for godt. Den vokser helt vildt, og jo mere jeg beskærer busken, des flere grene og skud skyder frem fra de tykke stammer. På grenene dannes små runde hårde grønne frugter, men kun en ganske lille del af frugterne når at modne.

Årsagen er højst sandsynligt, at den optimale tilvækst i drivhuset forvirrer årsrytmen. Når man ser figenbuske i deres naturlige omgivelser, så står de ofte helt tørt og bliver store, men ikke med kæmpe tilvækst. Ved årets afslutning dannes ganske små frugter, der sidder tilbage, når bladene falder af. Det er disse frugter, som når at modne i juni – august måned det efterfølgende år.

Det samme gør sig gældende på de danske lune øer. Buskene når at danne små frugter, der overvintrer i det milde klima. Når planten danner nye blade i foråret, så vokser de en smule og bruger derefter energi på at modne frugterne.

I mit drivhus dannes frugterne først sent på foråret og når ikke at modne. Desværre er frugterne for store til at overvintre i det kolde drivhus – havde jeg mulighed for at varme det op, så ville frugterne måske modne i foråret.

Mit bedste råd

Hvis du oplever, at dine figner ikke når at modne, så vil jeg råde dig til at passe din figenbusk lidt mindre. Man bør ikke være for flittig med vandingen (kræver dog, at planten har godt fat med nyt rodnet). Beskær mindst muligt – beskæring fremmer skudvæksten, og mindsker frugtsætningen.

Der findes som nævnt flere forskellige sorter af figen. Tal med gartneren i dit lokale havecenter – de har ofte erfaringer, som de deler ud af for det område du bor i.