fbpx

Blommeparadiset

 


Det er let at spise sig mæt i havens blommer netop nu

Blommetid

 

Igen i år er der masser af lækker frugt i haven, og flere blommetræers grene hænger faretruende tungt fyldt med de lækreste frugter.

 

Flere forskellige slags

Blommer kan inddeles i tre grupper:

  1. Spiseklare dessertblommer
  2. Sveskeblommer
  3. Mirabelleblommer

De tidligst modne blommer er mirabelle, men de findes i flere sorter, så her kan du høste de første allerede midt juni, mens de sene sorter først er modne slut august.

De første sorter af spiseklare dessertblommer modner allerede fra slutningen af juli, mens de fleste er modne fra starten af september med de seneste hen i nærheden af 1. oktober. Her kommer sveskeblommerne også ind i billedet – det er dem, der modner som de sidste.  Der er stor forskel på smagen af blommer, så hvis du har mulighed for at smage dig frem til en favorit inden du planter, er du sikker på at få de sorter, du allerhelst vil have i mange, mange år frem. Blommetræer kan nemlig blive meget gamle, så selvom det tager 3 – 4 år inden du for alvor kan få masser af blommer på dit træ, så er det værd at vente på.

 

Gode bestøvere

Blommesorter kræver bestøvere (undtagelsen er sorterne ’Opal’, ’Rivers Early Profilic’ og ’Victoria’, som er selvbestøvende).
De storfrugtede mirabeller er desuden også alle sevlbestøvende. Resten af de mange blommesorter har brug for ”en makker” de kan bytte pollen med. Du kan altid finde en bestøvningsoversigt, når du tager i havecentret for at købe nye frugttræer.

Det kan du bruge blommer til

Udover at spise dem direkte fra træet, så kan blommer bruges til rigtig meget.  Marmelade, kager, chutney, råsyltede med forskellig alkohol eller som tørrede. Blommer i retter med fjerkræ – eks. ovnstegt kylling, hvor blommer er halveret og lagt ved under stegning.

Blommetrifli – en supernem dessert

Får du lige lyst til en dessert, eller melder vennerne deres ankomst, så kan denne trifli relativt nemt laves. Opskriften er til fire portioner.

Bagte blommer
350 g halverede blommer uden sten
2 spsk sukker
½ tsk vaniljesukker
evt. 2 spsk lys rom
De halve blommer lægges i et fad med bagepapir i bunden. Sukker og vaniliesukker røres sammen og strøs over blommerne, der skal i en 175 grader varm ovn i ca. 20 min. Når de er afkølet fordeles rom over (kan udelades).

Nøddeknas og chokolade
100 g hasselnødder
100 g mælkechokolade
Nødderne ristes på en pande eller bages i ovnen. Evt. hinder gnides af i et viskestykke. Hak de afkølede nødder og chokoladen og bland de to ingredienser.

Råcreme
2 æggeblommer
1 ½ spsk sukker
½ tsk vaniliesukker
1 dl piskefløde
Æggeblommer piskes med sukker og vaniliesukker til en æggesnaps. Pisk fløden til en luftig flødeskum og vend nu æggesnapsen i.

Anretning
Fordel blommerne i fire skåle eller glas. Kom råcreme ovenpå og drys nu nødder og chokolade på toppen.