fbpx

Magiske hortensia

 

Havehortensia
Lige nu lyser de syrenblomstrende hortensia godt op i haven

Sensommerens pryd

 

Havehortensia – eller syrenblomstrende hortensia – hedder på latin Hydrangea paniculata og den fås i et væld af forskellige former og farver.

Forklaringen på, at syren pludselig dukker op i navnet på denne plante findes i blomstens udformning – den har simpelthen næsten samme form som en syrenblomst. Her vil jeg dog holde mig til det danske navn havehortensia.

Havehortensia blomstrer allerede fra slutningen af juli måned og fortsætter helt hen til frostens indtog. Blomsten er altså dannet på indeværende års skud, og det er godt at skrive sig bag øret.

Oprindeligt stammer havehortensia fra Kina, Japan og Sakhalin, hvor man kan se prægtige eksemplarer af op til 7 m høje planter. Sådan går det ikke her, hvor havehortensia ofte bliver 2 – 2,5 m høje. Dog afhænger højden meget af sortsvalget, for nogle sorter bliver sågar kun 1 m. I dit lokale havecenter kan du se det store sortsudvalg, for du kan få havehortensia med hvide, cremefarvede, limegrønne og rosa blomster. Mange sorter skifter farve hen over efteråret, så der er rig mulighed for en stor oplevelse i haven med havehortensia.

Beskæring

Det er en god idé at beskære havehortensia for at bevare den kompakte form, men ikke mindst for at få mange grene og sidegrene, der kan danne blomster. Hvert forår inden bladene springer ud (marts måned) kan du klippe skuddene tilbage, så der kun er 1 – 2 knopper tilbage. 

Plantning

Find et solrigt sted i din have. Plant havehortensia i din jord – den er ikke kræsen. Har du meget sandblandet jord, er det en fordel at iblande plantejord, så du lettere kan holde planten vandet op. Hortensia er generelt lidt mere vandkrævende, end så mange andre buske i haven.

Vanding i forbindelse med plantningen er vigtig. Brug mindst 20 l vand pr. plante og sørg for, at jorden slutter godt til omkring planteklumpen. 

Til foråret gives en smule organisk gødning og der skal vandes i tørre perioder de første 2 – 3 år. 

Planter du i krukker eller kurve, så sørg for god stor rodvolumen, så du kan fylde godt op med vand.