fbpx

Frugtalliance

Bær fra haven

Jeg har, ligesom mange andre, et væld af forskellige frugtbuske og bærplanter i haven. Det er ikke altid, at jeg får plukket og syltet dem, for egentlig synes jeg de smager bedst au naturel

 

Når jeg så alligevel en gang imellem gerne vil sylte lidt af bærrene, så er det ret lækkert med en blandet marmelade – altså en alliancemarmelade. Her kan man komme lige de bær og frugter i, som man har eller gerne vil blande sammen.

Surt og sødt

I skålen på billedet er der både de syrlige ribs (røde og hvide), de søde jordbær, de syrligt søde blåbær, mega søde hindbær, de lidt mere syrlige stikkelsbær, aromatiske solstik eller jostabær, som de også hedder. I midten ligger en håndfuld solbær. De er egentlig slet ikke modne endnu, men deres pektinindhold er meget højt og er med til at stivne marmeladen helt naturligt.
 

Pund til pund

Er man til meget søde marmelader, kan man tilsætte lige dele sukker til lige dele frugt. Jeg synes det er alt for overdøvende sødt, så jeg halverer sukkermængden i forhold til frugten.

400 g frugt
200 g sukker
ca. ½ dl vand

De skyllede frugter, sukker (gerne rørsukker) og vand hældes i en gryde og koges i 5 – 10 min. alt efter hvor gennemkogt du ønsker frugten. Halvér gerne jordbærrene, så de ikke ligger som store klumper i marmeladen.
Hæld marmeladen på rengjorte glas skyllet i alkohol – det holder sig i køleskabet i ca. 3 – 5 uger.

Brug alliancemarmeladen

  • På morgenmaden (tykmælk/yoghurt)
  • På brødet
  • Som sovs på isen
  • Under et crumblelåg med smør, sukker, havregryn og mandler
  • Som tilbehør sammen med gode oste
  • På pandekager eller i snobrødet