fbpx

Hvilke klematis skal beskæres nu?

 

NY VIDEO

Jeg har været i haven for at beskære min klematis, som vokser på et jernstativ midt i staudebedet. Sorten hedder ‘Warszawska Nike’ og den blomstrer fra juni – september. Den tilhører derfor gruppe 3 og skal beskæres hvert år.

Du kan se videoen her

GRUPPEOPDELING 

Klematis er inddelt i tre grupper for at gøre forvirringen mindre. 

Gruppe 1

Hovedblomstringsperiode fra april – maj

I denne gruppe blomstrer klematis direkte på sidste års afmodnede tilvækst. Blomsteranlæggene er dannet sidste år og må derfor ikke klippes her først på foråret.
Hvis planten bliver for ranglet og blomstringen også bliver mindre, så kan du med års mellemrum foretage en foryngelsesbeskæring, hvor du klipper planterne ned i ca. 1 m højde. Tidspunktet for beskæring af klematis fra gruppe 1 er juni – juli.

Til gruppe 1 hører bl.a. Clematis alpina og Clematis montana

Gruppe 2

Hovedblomstringsperiode fra maj – juni

I gruppe to vil klematisplanten gro 30 – 40 cm inden den blomstrer. Blomsterne dannes i foråret, men planten bør ikke beskæres om foråret. Det skyldes, at en kraftig beskæring sætter planten langt tilbage. Har du brug for at beskære klematis fra denne gruppe, så vent til efter blomstringen – altså til juli måned.

Mange klematis fra denne gruppe blomstrer mere sporadisk i sensommeren.

Til gruppe to hører bl.a. den storblomstrede sort ‘Nelly Moser’
 

Gruppe 3

Hovedblomstringsperiode fra juli – september

I gruppe tre vil klematisplanten vokse 1½ – 2 m inden den blomstrer. Blomsterne dannes i den nye tilvækst. Hvis du gerne vil nyde blomstringen i 1 – 3 m højde, så skal klematis fra gruppe tre skæres ned hvert år. Du kan med fordel klippe dem helt ned til 20 – 30 cm over jorden og tidspunktet for denne beskæring er her i marts måned.

 

Til gruppe tre hører bl.a. Clematis viticella, ‘Jackmanii’, ‘Rouge Cardinal’

TIPS

Er du usikker på, hvilken gruppe din klematis hører til – eller kender du ikke sortsnavnet, så skal du notere dig, hvor meget planten gror inden blomstring, og så selvfølgelig hvornår planten blomstrer.

Mangler du klematis i din have (de er ret nemme at klemme ned og få plads til), så kan du altid finde et stort udvalg i dit havecenter