fbpx

Hjælp – mine æbler rådner

 

Når du ser sådanne frugtmumier i dine frugttræer skal du straks fjerne dem

HØST AF FRUGT

Netop som jeg har gået og glædet mig til, at de lækreste æbler endelig er modne og lige til at spise direkte fra træet, opdager jeg til min store forfærdelse, at mange af æblerne har rådne pletter!

De seneste uger er en del af æblerne faldet på jorden før de var helt modne, og det er ofte et tegn på, at der er viklerorme i kernehuset eller at andet er galt. Nogle har vi nået at redde ved at skære de rådne pletter af, mens andre straks er angrebet af hvepse og hurtigt er blevet helt dårlige.

Når æblerne plukkes direkte på træet, så er de fleste heldigvis flotte og hele, men efter få dage begynder mange af dem at få bløde pletter og rådner.

HVAD FEJLER FRUGTEN?

Æblerne er ramt af svampen gul monilia, og den går ikke kun på æbler. Pærer, blommer, kirsebær og hasselnødder er alle frugter, som svampen har brug for, så den kan sprede sig.

Gul monilia overvintrer som et mycelium i frugterne og spreder sig først til næste år i forsommeren, hvor vind, vand og insekter er med til at sprede sporerne til de nye frugter.

Svampen er afhængig af, at det er fugtigt og er frugten såret, så har svampen lettere ved at angribe. Er frugten evt. revnet eller hullet efter insektgnav, så bliver den et let offer for gul monilia.

Når du høster æbler til opbevaring, vil svampen risikere at føres med ind i lagringen og udvikle sig der. 


HVAD KAN JEG GØRE?

Vi er alle blevet rigtig dygtige til at forstå smittespredninger og hvordan man får stoppet smittekæder. Rigtig mange af COVID-19 anbefalingerne kan du overføre direkte til gul monilia-smittede frugttræer. Og nej, du skal hverken bruge visir, bundbind eller gummihandsker – ej heller skal du spritte træet og frugterne.

Til gengæld skal du:
 

  • Sørge for, at der er et godt luftskifte i dit træ
  • Straks fjerne frugterne, som er rådne (husk på, at du ikke må bruge frugter med rådpletter til æblemost. Svampen udvikler et toksisk stof, som er kræftfremkaldende)
  • Rådne frugter må gerne komme på komposten, men kun hvis komposten er placeret langt væk fra dine frugttræer
  • Nogle af æblerne sidder fast i træet som indtørrede mumier, og det er især disse mumier, som svampen overvintrer i. Når bladene falder af træet, skal du fjerne disse frugter

Der er nærmest ikke forskel på de enkelte æblesorters modstandsdygtighed overfor gul monilia. Det handler først og fremmest om at hindre svampen i at sprede sig og ødelægge frugten på dine træer.