fbpx

Klip de stedsegrønne planter nu

 


Taks er en fantastisk plante at formklippe – her i pyramideform

RETTIDIG OMHU

Hvornår er det nu lige, at jeg skal klippe mine buksbom og taks? Hvad med tujahækken og kirsebærlaurbær? Som haveejer kan man godt være i tvivl om, hvornår det er tid til det ene og det andet. Haveregler er til, for at vi kan gøre det bedst mulige på det bedste tidspunkt, og her tænker vi ikke så meget på, at det er et tidspunkt, som passer os, men om et tidspunkt, som passer ind i planternes cyklus. 

KLIP SENEST I SEPTEMBER

Når de stedsegrønne planter (dem, der har blade og nåle hele året rundt) trænger til at blive klippet eller beskåret, så er det bedst at klippe dem inden udgangen af september måned. Her er der først og fremmest tale om en totalbeskæring. Her mener jeg formklipning, hvor store dele af plantens skud klippes af. 

Man skal formklippe, når der er vækst i planterne. Vintergrønne nåletræer vokser langt ind i efteråret, men klipper du senere end 1. oktober efterlades ofte brune ar. Planten tager ikke skade, men kønt er det ikke.

Find det tidspunkt på dagen eller ugen, hvor der er mindst sol. En nyklippet plante i kraftigt solskinsvejr kan godt få svidninger.

PS Fyr kan og skal kun klippes, når forårets ”lys” står lodrette op fra slutningen af maj måned.

PPS Har du brug for at fjerne en enkelt gren (opstamning) eller fordi den er i vejen, så er tidspunktet på året mindre vigtigt.