fbpx

Så blev det sommer

Solen brager fra en skyfri himmel og planterne mangler vand

VEJRET ER PÅ ALLES LÆBER

Måske er danskerne verdensmestre i at tale om vejret. Lige nu er vejret på alle folks læber, for hvorfor kunne hedebølgen ikke være sket i juli, da mange havde ferie, og hvorfor skulle juli være så kold, når august er så varm?

En ting er sikkert – planterne er udfrodret max – det er varmt, fordampningen er høj og mange af havens planter trænger til vand.

LUNE AFTENER

Som nordboer er vi ikke vant til de høje temperaturer i nærheden af 30 grader, så når temperaturen falder til lidt mere humane grader først på aftenen, så kan vi bedre trække vejret og nyde aftenen. Jeg tror på, at mange familier sørger for at spise aftensmaden udenfor, så feriestemningen trækkes lidt længere. På terrassen kan man hurtigt og nemt indrette sig med et par krukker med friske krydderurter, duftende blomster eller frugtbuske. Plant gerne i forholdsvis store krukker, for så er det nemmere at vande. Højbede med grøntsager nær huset er også oplagt, og er man ikke lige til palerammer, så findes der andre materialer, som man kan bygge højbede i. 

VAND ER DYRT

Der er delte meninger om, hvorvidt man skal vande en have, der er tørkeramt. De hard core mener, at hvis planterne ikke kan klare tørken, så må de dø! Andre vil gerne investere lidt vand, så planterne ikke tørrer så meget ud, at de dør. Endelig er der dem, som vander, selvom planterne ikke viser tegn på tørke, men som mener, at der skal vand til for at holde planterne friske.   

Vand er en vigtig ressource, som vi skal værne over. En gartner sagde en gang til mig “Jeg forstår ikke, hvorfor vand skal være dyrt, for når vi vander, fordamper vandet til atmosfæren og bliver til regn – det er jo et lukket kredsløb, hvor intet forsvinder”. Hvorvidt han har ret, skal jeg ikke stå på mål for, men her i vores have må vi vande, så planterne ikke lider og tager skade.

SMART VANDING

Som du kan se i videoen nederst i nyhedsbrevet, så kan man godt vande, så spildet af vand mindskes. Vi vander kun om morgenen og aftenen, hvis det foregår med en vippevander. Krukkerne kan godt vandes i løbet af dagen – det foregår med en vandkande, og krukkerne vandes kun, hvis de er tørre, når man mærker efter i jorden. Køkkenhavens bønner, salater, ærter, jordbærplanter og rodfrugter får også vand, men kun én gang om ugen og med den mængde vand, der svarer til ca. 25 mm regn. Du kan nemt grave lidt ned i jorden for at se, om den er fugtig. (nemt at afgøre, når der graves kartofler op)

VAND GIVER SUNDE PLANTER

Roserne har indtil videre haft en god sæson. De har i juli måned fået en byge indimellem, så de har ikke manglet vand. Når de tilmed er blevet gødet godt, så er de rimelig sunde og danner nye blomster hele tiden. Nu er roserne ved at være pressede, så hvis du vil sikre dig sunde roser hele efteråret, så skal du investere vanding her – rosernes blade hænger ikke på samme måde, som andre af havens planter, så her skal du være på forkant med vandingen.