fbpx

Sådan får du de flotteste æbler

Junifald er beskrivelsen af frugter, som træet selv aborterer i juni

EFTERÅRETS FRUGTER ER KLAR

I maj måned stod æbletræerne med den smukkeste blomstring, og det summede af travle bier, som havde travlt med at samle nektar og pollen til deres hjem. Når de fløj fra blomst til blomst fulgte pollen med, og nu er der for alvor tale om blomster og bier, for kun de blomster, der er blevet bestøvet, kan udvikle en frugt.

Når jeg kigger efter de små grønne æbler, så er bestøvningen vellykket, og der er sikkert mange frugtavlere, der på samme måde er godt tilfreds med biernes indsats.
I begyndelsen af juni måned faldt de ikke bestøvede frugter ned, og nu sidder kun de befrugtede æbler tilbage på træet.

ALT FOR MANGE FRUGTER

Alle vil selvfølgelig gerne have en masse æbler på træet i haven.

Jo flere, des bedre!

Der er dog situationer, hvor det kan være en fordel at tynde ud i æblerne:
 

  • Unge æbletræer magter ikke at udvikle alle æblerne. Grenene er tynde og mængden af fotosyntesedannende grønne blade er for lav
  • Æblerne bliver for små
  • Træet vekselbærer (det vil sige, at det ene år bugner det med frugt, og næste år kommer der næsten ingen)

EN HYGGELIG OPGAVE

Der er mange gøremål i junihaven, men trænger du til at få rettet ryggen ud efter timers lugearbejde, så er det en dejlig arbejdsopgave at tynde ud i frugterne på æbletræet. Stille og roligt gennemgår du grenenes frugtsætning og når der er for mange frugter, så klippes den svageste af.

Det er ikke muligt at gøre dette arbejde, hvis dit træ har en 4 m høj og bred krone, men det er især godt at gøre indsatsen på de træer, der endnu ikke er fuldt udvoksede.

VÆLG DET BEDSTE ÆBLE

Ligesom blomsterne, sidder frugterne ofte sammen i en top eller klase. Det er nu, du skal vurdere, hvilket æble, der skal have lov at blive, og hvilket eller hvilke som skal klippes af.

Nogle klaser sidder der to æbler sammen, men der kan også være tre eller fire, som kæmper om pladsen. Hvis du sørger for, at der kun er ét æble tilbage, så vil det æble få al den energi, som de alle ville skulle deles om – det giver store flotte æbler.

En anden fordel er, at der er lys og luft til æblet – det giver en sødere smag og risikoen for svamp mindskes.

Du kan se med i denne video, som vi lavede for en del år siden

PS Har du krøllede blade med klistrede lus, så klip skuddet eller bladene af. Der er tale om bladlus, og træet tager ikke skade af, at du fjerner de angrebne skud

Vi får også meldinger om larver, som æder og vikler bladene – det er små viklerlarver, og de er nemmest at komme af med, hvis du fysisk fjerner dem. Inden længe forvandles larven til en natsommerfugl, så “problemet” løser sig selv

Hvis du mangler et æbletræ eller andre frugttræer i din have, så kan du stadig plante – dog skal du huske at vande hele sommeren, så træet kommer godt i gang

Du finder dit nærmeste havecenter her