fbpx

Blomster som perler på en snor

Overdådige blomster på denne Klematis montana ’Rubens’, der har blomstret fra maj måned og langt ind i juni

Klematis har førertrøjen på, når det gælder om at danne blomster. De er slyngplanternes darlings, når det gælder om at pryde og tiltrække sig opmærksomhed. Nemt går det til, når de fortsætter deres vækst i et hegn, på en pergola eller i et træ.

Der er så mange forskellige klematis at vælge mellem. Der er dem, der vokser sig mange meter høje, dem der bliver størrelse medium; og så findes der også klematis, der er så kompakte i væksten, at de sagtens kan vokse hele deres planteliv i en krukke. Den store mangfoldighed gør klematis til én af de planter, der kan anvendes i et væld af mulige plantesteder.

Altid plads til én til…
Klematis vokser i højden og fylder nærmest ingenting i jorden. Du kan derfor altid finde plads til endnu en klematis i din have. Den slyngende vækst giver mulighed for placering midt i havens bede på et stativ eller espalier, op ad en husmur, et hegn, en pergola eller i et træ i haven.

Vidste du at…

Klematissorten ”Jackmanii” var den første i en lang række sorter af klematis, som planteskolefolk krydsede tilbage i 1862? ”Jackmanii” var med sine intense purpurfarvede blomster og lysende gulgrønne støvdragere med til at bane vejen for et væld af nye sorter. I dag fortsætter forædlere og planteskolefolk med forædlingen, og i disse år er der fokus på at fremavle klematis med egenskaber til at lave bunddække og klematis, der er meget mere duft i.

De mange forskellige klematissorter kan groft opdeles i grupper, der angiver deres hovedblomstringsperiode. Blomstringsperioden afgør samtidig hvilken beskæringsgruppe, de tilhører. Således er:

Blomstringsgruppe 1 (april – maj måned) tilhørende beskæringskode 1.
Blomstringsgruppe 2 (maj-juni og august-september) tilhørende beskæringskode 2.
Blomstringsgruppe 3 (juli-september) tilhørende beskæringskode 3.

Sådan gør du

Korrekt plantning af klematis er afgørende for at få god succes med klematis. Plantehullet skal være 40 – 50 cm dybt med løs jord i bunden. Planten skal så langt ned, at overfladen på potten er 10 cm under jordens overflade. Plant i god humusholdig kvalitetsjord.

Vand med min. 10 l pr. plante ved vanding. Det første år skal du fortsat vande i tørre perioder, men herefter har planten udviklet et dybt og effektivt rodnet. Vær dog opmærksom, hvis du planter under tagudhæng – så skal plantens rodnet ud, hvor der falder regn!

Beskæring er kun nødvendig hvert 3. – 5. år. Følg disse anvisninger, så du ikke mister årets blomstring.

Beskæringskode 1                 Beskæring i juni – juli til 1 m højde (efter endt blomstring)
Beskæringskode 2                 Beskæring i juli til 1 m højde (efter første blomstring)
Beskæringskode 3                 Beskæring i januar – marts ned til 20 cm højde (før blomstring)