fbpx

Sølvlys og multistem birk
De smukke hvide spir og de purpurfarvede blade på sølvlys sammen med himalayabirk
Billedet er taget på en plantefagmesse

 

Staude med danske aner

Jeg er ikke i tvivl, når den tunge søde og krydrede duft i haven finder mine næsebor. Det betyder, at sølvlys blomstrer, og i år har den allerede i skrivende stund blomstret i omkring 3 uger. Jeg har en enkelt plante af den danske sort ’Brunette’ stående i min have, men de findes i andre sorter – både med purpurfarvede blade og med grønne blade.

Blomstringstiden strækker sig fra september til oktober.

’Brunette’ er fundet og navngivet i Lynge Virum Staudegartneri, hvor Haubert sammen med sin datter Grete producerede stauder. Planteskolen (og Haubert) er der ikke længere, men jeg nyder hvert år gensynet med de smukke mørke blade og de stærkt duftende blomster.

Sorten ’Brunette’ er kendt og anvendt i store dele af verden.

 

Trives ikke alle steder

Sølvlys er en af de stauder, som det er godt at kende, før man kaster sig ud i at plante den. Dens blade får nemlig hurtigt tørre rande, hvis der ikke er vand nok til rødderne. Den kan faktisk godt gro i en krukke, men det kræver, at du vander flittigt. Har du ikke mulighed for at passe den optimalt i en krukke, så vil jeg anbefale, at du placerer den i halvskygge – selv har jeg mit eksemplar stående nordvendt med skygge fra en bøgehæk.

Sølvlys trives i almindelig lerholdig, humusrig jord, og vokser også rigtig fint i surbundsbedet.

 

Tuedannende, længelevende og lavt plejeniveau

På det rigtige voksested vil sølvlys langsomt udvikle sig til en fint afgrænset tue. Den kan plantes enkeltvis som solitær staude eller i mindre grupper med 3 planter pr. m2. Blomsterstandene er stærke og kræver ingen opbinding. Blomsterne tiltrækker insekter og du kan bruge dem i en buket. Plantens blade og blomsterstande visner helt ned og til foråret kan du let fjerne de få rester af organisk materiale, der er tilbage.

Hvert forår er det en god idé at give lidt organisk gødning, når de første spæde skud bryder frem fra jorden.