fbpx

Asters - biodiversitet

Insekternes yndlingssted

Der er ikke så mange blomstrende planter i haven på denne årstid. I gamle landbohaver (som den jeg bor i) er asters en vigtig efterårsblomst. Dels til buketter, men også til de nektarhungrende insekter. Lige nu er det admiral sommerfuglene, der mæsker sig i den livgivende nektar. Dejligt er det også at plukke et par blomsterstængler til en buket. Asters har en lang holdbarhed som afskåren, og selvom blomsterne bliver lidt bløde, er de stadig smukke. En anden god egenskab er, at der sjældent er drys fra en buket asters.

Asters er en spiselig staude

Forundret var jeg, da jeg fik læst i bogen ”Spiselige Stauder”, som Anette Hougaard Nielsen har skrevet og som er udgivet i år. Hun spiser de friske nye skud fra asters om foråret. Hun anbefaler sorten ’Asran’, men oplyser, at der sagtens kan være andre sorter, som smager godt.

Hun høster de unge skud i foråret og bruger dem som grønt fyld i salater og i bogen giver hun sin opskrift på en asterslasagne med løg, tomat og krydderurter.

Det er virkelig en ny måde at tænke grønne dage med stauder fra haven.

Asters betyder stjerne

Navnet er græsk og hentyder til blomstens stjerneform. Mange kender asters som lidt af en mormor-plante, og den har været dyrket som prydplante i Danmark siden slutningen af 1700-tallet. De japanske asters stammer fra asien, og det er en traditionel køkkenurt i Korea og Japan. Jeg synes denne stjerneplante fortjener større opmærksomhed i haven – når den sågar i tillæg er spiselig.

Plant asters i haven

Du vil ikke fortryde, hvis du kan finde plads til et par asters i din have – også selvom du ikke ønsker at spise dem. Der findes et væld af forskellige sorter. Nogle er høje, andre lave. Blomsterfarven varierer og det gør størrelsen på blomsten også.

Placeres i fuld sol og plantes i almindelig veldrænet havejord.

Asters Asran

Aster ageratoides ‘Asran’