fbpx

Blåskæg - Caryopteris

Smuk prydbusk

Selvom mængden af blomster aftager her i efterårets første måned, så er der faktisk buske, som starter deres blomstring i september. Sådan er det for blåskæg, Caryopteris x clandonensis. Den findes i forskellige sorter, men ’Heavenly Blue’ er nok den mest almindelige.

Det geniale ved denne busk er, at den hygger sig stille og roligt gennem foråret og sommeren. Her står den grågrøn og pæn i bedet, hvor andre planter kan få lov at blomstre. Det kan eks. være lavendel, russisk salvie, røllike og høstanemoner.

Når alle andre blomster takker af, så tager blåskæg over med en lang blomstringstid i september og ind i oktober. Højden varierer i forhold til voksested. Står den i sandblandet jord, så bliver den omkring 50 cm, men står den i god muldjord, bliver den omkring 75 cm høj. Det er en velforgrenet busk, der danner mange grene og blomster.

Plant den, hvor der er godt med sol og sørg for optimalt dræn. Blåskæg er på vores breddegrader en halvbusk. Det vil sige, at den i hårde vintre kan fryse noget tilbage – på samme måde, som sommerfuglebusken også gør. Det er en god idé at dække med lidt gran omkring basis af planten de første vintre indtil planten har etableret sig godt.

Andre egenskaber

Bladene har en let krydret duft, når de gnides mellem to fingre – måske er duften med til at tiltrække de mange sommerfugle og bier, som elsker at boltre sig i de lidt flossede blomsterstande.