fbpx

Gul monilia æble

Det er ikke alle havebilleder, der er lige smukke. På billedet ser du et æble angrebet af svampen Gul monilia

 

Haveskrald

De fine sommerdage her i begyndelsen af september har motiveret mange til at komme i haven, hvilket jo altid er rigtig dejligt og nyttigt. I sidste weekend var jeg til familiefødselsdag i et boligkvarter nord for København. På næsten hver villavej stod der en affaldscontainer, der var i gang med at blive fyldt op med grene, hækaffald og nedfalden frugt.

For planterne gror og selvom vores haver er skønne at færdes i og leve med, så er en trimning altså indimellem nødvendig.

Tidspunktet er helt perfekt. Planterne er stadig i vækst og der er endnu en månedstid til de første høstfarver dukker op. Når man klipper og saver grene af her i september måned, så kan planterne forholdsvis let ”reparere” sig selv – netop fordi de stadig har saftstrømninger op og ned i planten.

Kompost i hånd

Værdifuldt affald

Som de gode affaldssorterende borgere vi er, sorterer vi også haveaffaldet. MEN burde affaldet ikke bare blive i haven? Da min forbavselse over de mange store containere på villavejene havde lagt sig, så tænkte jeg alligevel positivt over situationen. Det er nemlig ikke altid muligt at få plads til store grene, afklippet efeu og hækaffald på en forholdsvis lille grund. Alternativet til den store container er bil med trailer i rutefart til genbrugspladsen – noget mere behageligt og praktisk med containeren ved fortovskanten. (og måske også mere bæredygtigt?)

Jeg formoder, at de mange kubikmeter haveaffald bliver fliset, formuldet og indgår i et bæredygtigt kredsløb, hvor det returnerer til moder jord i en komposteret version.

I min egen have

Her er saksen, saven og ørnenæbet også fundet frem. Buksbom er blevet klippet, de sidste hække justeret og nogle af de store træer er blevet beskåret. Tilbage mangler æbletræerne. Frugten skal lige modne, inden stigen sættes med retning mod kronen og de lange lodrette vanris klippes af (det har jeg nemlig ikke nået endnu). Desværre har jeg konstateret sygdom i nogle af grenene – de skal også beskæres mens der stadig er blade på grenene.

Desværre rådner en del af æblerne på mine træer. Det er svampen gul monilia, der er på spil. Jeg forsøger at rydde op under træerne og fjerner også ”mumierne”, der tørrer ind uden at falde ned. Alligevel er der alt for mange frugter, som ikke kan spises!

Derfor har jeg også besluttet at tynde mere ud i krongrenene i træerne – simpelthen for at give noget lys og et bedre luftskifte, der giver svampen forringede muligheder for at etablere sig. Beskæringsarbejdet kan jeg enten gøre nu eller vente til bladene er faldet af. Fordelen ved vinterbeskæringen er nemlig, at det er lettere at se, hvilke grene, der skygger for hinanden og derved gør kronen for tæt.

Og hvad så med haveskraldet i vores have?

Det meste bliver i haven, for både pindsvin, småfugle og en masse insekter har stor glæde af at boldtre sig i dyngerne. Det finere haveskrald kommer på komposten, mens grenene ligger under nogle af de store træer, hvor der alligevel ikke kan gro noget. Det skal dog siges, at haven omkring vores hus er temmelig stor og kan derfor ikke sammenlignes med villaerne i kvarteret nord for København.