fbpx

Æble Discovery Haveglæder

 

 

Nedfaldsæbler med skadeligt stof

 

Det er næsten som slangen i paradisets have – bedst som man tror alt er godt, så dukker der alligevel en potentiel skadelig svamp frem.

Det handler om de æbler, som på denne årstid ligger under vores træer. Æbler, som enten er blevet fuldt modne eller er faldet af i et kraftigt vindstød. De skal helst ikke gå til spilde, men hvornår skal du holde dig fra dem?

Rådne æbler Patulin

Patulin

Det er navnet på det giftstof som rådpletter, der naturligt nedbryder æblerne, kan udvikle.

”- Hvis æblet har cirkulære og rådne pletter, så skal det smides væk. Hvis det er en sygdom, som udskiller patulin, kan det være en kræftrisiko”, siger David B. Collinge, som er professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Har de nedfaldne æbler friske stødpletter, så kan du blot skære dem af og spise resten – er æblet begyndt at rådne, så er der ikke noget at gøre. Hele æblet skal kasseres.

Gem nedfaldsfrugten til havens dyr

Nedfaldsfrugten giver både pindsvin, fugle og insekter vigtig næring, så glæd dig over, at dine ubrugelige æbler gør nytte hos andre levende væsener. I vores have har vi mange dræbersnegle, og de er også fan af æblerne. De velvoksne snegle er nemme at få øje på, så med en skarp saks klipper jeg den lige over hovedet – de døde kadavere virker som lokkemiddel, og dagen efter er der endnu flere snegle, som jeg kan aflive. Ved hvert mord tænker jeg på, at der til næste forår er potentielt 400 færre snegle i haven – sådan!

Bor du i et område, hvor der er rotter, så vil det være bedst at skaffe æblerne af vejen. Rotter er nemlig svært glade for rådden frugt!

Fjern frugten under træerne

Når der ikke er flere frugter tilbage på mit træ, så rydder jeg op. Alle nedfaldne mere eller mindre rådne æbler samles sammen. Det gør jeg især fordi, der nemt kommer orm i æblerne. De små hvide larver kommer bl.a. fra æbleviklere, som overvintrer i frugterne under træerne. Oprydning hindrer – eller mindsker – angreb året efter.

 

Udvid frugtsæsonen i din egen have

Planter du forskellige frugttræer med forskudt modningstidspunkt, så har du over en længere periode frisk frugt. Tidlige – middeltidlige og sene sorter af både blommer, æbler og pærer kan du få råd og vejledning til i dit lokale havecenter